Literatuur

Bij alles wat hij was, was hij vooral een Europeaan. Hij keek over grenzen heen, sprak veel talen, reisde overal heen, was dichter en diplomaat en in alles een netwerker. Directeur Michiel de Ligt raakt niet uitgepraat over Constantijn Huygens. En over zijn zoon Christiaan. Over twee grote Hagenaars. Ze keren komende maand terug in de Grote Kerk. In vol ornaat mag je wel zeggen.

Zijn prachtige huis in de Surinamestraat staat er gelukkig nog en als je er vandaag langswandelt en omhoogkijkt, zie je op de eerst verdieping de ramen waarachter Louis Couperus Eline Vere heeft geschreven, in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Zijn debuutroman verscheen als feuilleton in het dagblad Het Vaderland en Eline was het gesprek van de dag.

Het Louis Couperus Genootschap heeft het jaar 2013 uitgeroepen tot Louis Couperus Jubileumjaar. En heeft daarmee het startsein gegeven voor een waaier van evenementen rond de grote Haagse schrijver (10 juni 1863 - 16 juli 1923). Niet alleen in zijn geboortestad, maar door het hele land zijn er speciale theatervoorstellingen, exposities, muziek, lezingen, boeken en films.

De Bodega, ‘daar lieten Van Krimpen en Van Nijlen hun ijskoude borrels ingetogen door het keelgat glijden, waarbij zij nu en dan enkele bezonnen en rake opmer­kingen ten beste gaven, zonder het waardige rhythme waarin zij met de alcohol verkeerden, ook maar een oogenblik te verstoren, maar daar gulpte Jan de zijne onstuimig neer, omdat zijn opgewekte conversatie hem geen tijd liet tot bezonnen

‘Ik heb duizenden kilo’s gesjouwd. Boekhandels vol. Heel veel kunstboeken, dat is mijn specialiteit. En je weet, ze zijn soms niet te tillen. Maar de vracht is het altijd weer waard. Het is het mooiste werk dat er is. Er gaat zoveel door je handen. En er is altijd zoveel te lezen en de moeite waard. Boeken worden nog steeds met zoveel liefde gemaakt.’

Na een lange levensloop keerde journalist Jan Paul Bresser (1941), geboren en getogen in Wassenaar, 13 jaar geleden terug naar Den Haag. Terug naar de stad en de zee waar hij zo’n groot deel van zijn jeugd doorbracht. Hij vestigde zich met zijn vrouw Ineke in de Molenstraat en publiceerde onlangs zijn eerste verhalenbundel: Het verdriet van Eline.

Abonneren op Literatuur