Maaike van Eijk

Britten à table! is een nieuwe winkel waar u joie de vivre koopt: alles voor de mediterrane tafel, van servies tot biologische kruiden. Daarnaast kunt u er lunchen en is er een stijlvolle ruimte voor vergaderingen of recepties. En op donderdagavond geniet u er van een wisselend menu, dat ook gretig aftrek vindt bij de winkeliers uit de buurt.

Het is 12 december 1919, precies een jaar, een maand en een dag na het einde van een oorlog die bijna heel Europa verwoestte. Het Parkhotel aan Molenstraat 53 is dan zeven jaar oud en staat bekend als vegetarisch hotel-restaurant Pomona. Ludwig Wittgenstein klopt er die ochtend net zolang op de kamerdeur van Bertrand Russell totdat deze wakker wordt. Wittgenstein heeft haast.

Schoenmaker, blijf bij je leest. Dus als je een bakker bent, verkoop je brood. Misschien doe je er koek en gebak bij. En als slager ga je niet naast je halve onsje ham ook kleding verkopen. Toch? Nou, bij Fearless in de Prinsestraat denken ze daar heel anders over. Tatoeages en piercings, oké, dat gaat wel samen. Maar vintage gitaren en versterkers en gitaarles? En dat allemaal in één winkel?

Den Haag heeft in de afgelopen jaren het nodige gedaan om zichzelf aantrekkelijk te maken als vestigingsplaats voor de creatieve sector. Op en nabij de Binckhorstlaan zijn de Caballerofabriek, het PTT-complex en de School voor Vakopleidingen met succes omgebouwd tot innovatieve hotspots: CabFab, Bink36 en LabS55. Betekent dit dat de vernieuwers nu wegtrekken uit de binnenstad? Gelukkig niet.

Na een lange levensloop keerde journalist Jan Paul Bresser (1941), geboren en getogen in Wassenaar, 13 jaar geleden terug naar Den Haag. Terug naar de stad en de zee waar hij zo’n groot deel van zijn jeugd doorbracht. Hij vestigde zich met zijn vrouw Ineke in de Molenstraat en publiceerde onlangs zijn eerste verhalenbundel: Het verdriet van Eline.

Abonneren op Maaike van Eijk