Rita van Hasselt

De erfprins Willem van Oranje, koning Willem I van 1815 tot 1840, kwam op 30 november 1813 vanuit zijn ballingschap in Londen aan op het strand van Scheveningen. De Fransen waren op de terugtocht en de val van keizer Napoleon was onvermijdelijk. Wat veel mensen niet weten, is dat onze eerste koning geen oranjetelg was, maar de uit Frankrijk geïmporteerde Lodewijk Napoleon.

In de vroege ochtend komen de eerste bezoekers al naar het kwartier rond het Oude Hof en dit gaat door tot in de late uurtjes. De vroege vogel komt voor een bakkie bij Florencia en de nachtvlinder drinkt nog een glaasje in de kroeg. Vanaf een uur of tien zijn alle winkels en galeries weer geopend en rond de lunch stromen de eettentjes vol.

Tramlijn 17 stopt sinds december weer bij de ingang van de Bonneterie aan de Gravenstraat. Na een jaar van werkzaamheden rijdt hij opnieuw iedere dag door het kwartier om de bezoekers en bewoners af te leveren. En juist nu heeft de grande dame, Bonneterie ’s-Gravenhage, aangekondigd dat zij haar monumentale deuren gaat sluiten.

Al meer dan vijftig jaar geleden wist oom Jacques van Paul Schnabel dat je voor bijzondere dingen in het Hofkwartier moest zijn. Hij toog speciaal hierheen om langspeelplaten in te slaan. Een twintigtal jaar later ontdekte de voormalige drummer van Shocking Blue het muzikale hart van het kwartier.

In het afgelopen lentenummer van het Hofkwartier schreef Joop Nijssen over de tijd dat hij met zijn gezin in het hartje van de oude binnenstad van Rome woonde. Die Romaanse sfeer heeft hij teruggevonden in het Hofkwartier. Zelf reis ik iedere week met de Beneluxtrein op en neer naar Brussel, om vervolgens neer te strijken in de Kandelarenstraat.

Drie jaar geleden hebben we het huis gekocht. Een echt stadshuis met een tuin, omringd door een muur. Als kind droomde ik daar al van.

Abonneren op Rita van Hasselt