het Hofkwartier nr 9 voorjaar 2014 > In unieke Torengarage kan iedereen parkeren

In unieke Torengarage kan iedereen parkeren

In unieke Torengarage kan iedereen parkeren

In de vroege ochtend komen de eerste bezoekers al naar het kwartier rond het Oude Hof en dit gaat door tot in de late uurtjes. De vroege vogel komt voor een bakkie bij Florencia en de nachtvlinder drinkt nog een glaasje in de kroeg. Vanaf een uur of tien zijn alle winkels en galeries weer geopend en rond de lunch stromen de eettentjes vol. In onze dynamische en chique buurt bevinden zich ook een aantal gerenommeerde restaurants waar je in de avonduren kunt dineren.

Het Hofkwartier is gelukkig goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de fietsen van de bezoekers leunen in (te) groten getale tegen de gevels. De auto blijft voor menigeen echter onmisbaar als middel van vervoer. Maar waar laat je die in de kleine straatjes van het Hofkwartier? Gelukkig vindt de autobezitter sinds 1930 een monumentale, ruime garage in de Torenstraat.

Noviteit
Aan het begin van de 20e eeuw kreeg Den Haag, net zoals andere steden, te maken met een toename van het verkeer. Huizen werden afgebroken om de weg vrij te maken voor de auto. Dit gebeurde ook in het gebied tussen de Grote Kerk en de Noordwal. Kleine straatjes en oude panden maakten plaats voor de nieuwe Torenstraat. In 1928 startte in die straat de bouw van de eerste parkeergarage met gestapelde verdiepingen in Nederland. Verschillende architecten maakten een ontwerp voor deze noviteit. Het ontwerp van Jan Greve, in een zakelijke stijl, werd uitgevoerd.

In het ellipsvormige, bakstenen gebouw konden de auto’s via een ovaalvormige hellingbaan de vijf bouwlagen bereiken. Er was plaats voor vierhonderd auto’s. De Torengarage ging echter al snel failliet. Auto’s pasten nog gewoon op straat en het gebouw werd in gebruik genomen als werkplaats voor Opel en Chevrolet. In de ronde uitbouw met het koepeldak bevond zich de showroom van een autodealer. Op de gevel prijkten vanaf de jaren vijftig de vier grote letters RIVA, wat Reparatie Inrichting voor Automobielen betekent.

Rijksmonument
Begin jaren negentig werd de garage grondig verbouwd. De ingang werd verplaatst, de stalen ramen werden vervangen door geperforeerde staalplaten en in de uitbouw kwam een horecagelegenheid. Op dit moment kunnen er 310 auto’s worden geparkeerd. Vanuit de Torengarage sta je direct aan de rand van het Hofkwartier en ben je vijf minuten verwijderd van het Noordeinde en de Hoogstraat. En belangrijker: in dit rijksmonument kan iedereen parkeren. Nergens in Den Haag zijn de parkeerplaatsen zo ruim. Fijn als je niet zo goed kan manoeuvreren, of als je een maat auto hebt die in de showroom van weleer niet zou hebben misstaan.

Ruime plekken voor 300 auto's in alle maten
Monumentaal ellipsvormig gebouw van Jan Greve