Een krant als een croissantje
Een krant als een croissantje
De erfprins Willem van Oranje, koning Willem I van 1815 tot 1840, kwam op 30 november 1813 vanuit zijn ballingschap in Londen aan op het strand van Scheveningen. De Fransen waren op de terugtocht en de val van keizer Napoleon was onvermijdelijk. Wat veel mensen niet weten, is dat onze eerste koning geen oranjetelg was, maar de uit Frankrijk geïmporteerde Lodewijk Napoleon. Deze vestigde zich in 1806 echter niet in het Hofkwartier, want hij had een hekel aan Den Haag.
Maar stel nu dat hij die beslissing op dit moment moest nemen, na het lezen van deze krant. Wat zou hij dan hebben gedaan?
Als je op de voorpagina de prachtige foto ziet die Piet Gispen maakte van de Oude Molstraat of het historisch beeldverhaal over de Papestraat leest, dan begrijp je meteen dat het in 1806 al goed toeven was rond het Oude Hof. Zo veel is er sinds die tijd namelijk niet aan het straatbeeld veranderd en de koning kon toen ook al bij kooplui en ambachtslieden terecht. Maar misschien was de buurt met zijn Franse allure hem vandaag toch beter bevallen.
Hij had zich bijvoorbeeld op 13 en 14 februari in het Korzo Theater kunnen vermaken bij Might, de driedimensionale verrassing van het CaDance Festival. De Alliance Française, de organisatie die wereldwijd de Franse taal en cultuur bevordert en zich tegenwoordig in het kwartier heeft gevestigd, was betrokken bij de voorbereiding ervan. In hetzelfde theater had Lodewijk Napoleon zich vorige maand kunnen laten meevoeren door de balletsolo’s van Antonin Comestaz, geboren in het hartje van Parijs. Verderop in de Prinsestraat had de jonge vorst kunnen kiezen uit de mooiste designerbrillen en bij het Van Prinse-duo Horas en Wanda zou de deur ook voor de koning altijd openstaan.
Het duo droomt overigens, nu de werken aan de Noordwal en Veenkade bijna gereed zijn, van een terras aan de gracht. Dat geldt ook voor de bewoners en ondernemers, die zichzelf al met hun koffie en croissantje onder de lindebomen zien zitten. Het prachtige gebouw van Berlage en de vier torentjes die in deze krant worden beschreven, werden pas na de komst van de koning gebouwd. Toch zou hij zeker aangenaam zijn verrast door de vormgeving. Gelukkig wordt het gebouw van Berlage aan de Driehoekjes weer door verschillende organisaties gebruikt en kan het zijn schitterende interieur weer tonen.
De koetsier van de koning zou wellicht minder aangenaam zijn verrast door een onbekende bus in de Paleistuin, gemotoriseerd verkeer bestond immers nog niet. Maar bovenal zou de vorst hebben genoten van de Franse bakker, de Franse restaurants en de heerlijke Franse producten van Patrick. En natuurlijk van de vijgenboom in de Juffrouw Idastraat, die zo veel vruchten afwerpt dat je er heerlijke jam van kunt maken.
Je weet het nooit helemaal zeker, maar de kans is groot dat de eerste koning vandaag wel op Paleis Noordeinde was gaan wonen. Zeker nadat hij alle verhalen over dit roemrijke stukje Den Haag online, op de nieuwe website, had gelezen.