het Hofkwartier nr 8 najaar 2013 > Een krant met een vrolijke noot

Een krant met een vrolijke noot

Een krant met een vrolijke noot

Foto: Piet Gispen

Al meer dan vijftig jaar geleden wist oom Jacques van Paul Schnabel dat je voor bijzondere dingen in het Hofkwartier moest zijn. Hij toog speciaal hierheen om langspeelplaten in te slaan. Een twintigtal jaar later ontdekte de voormalige drummer van Shocking Blue het muzikale hart van het kwartier. Gerben de Bruijn, zoals hij heet, streek neer in de Prinsestraat, naast het gekraakte Korzo. Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring woonde aan de andere kant van het theater en het duo drumde er lustig op los. 

Wanneer de ramen openstonden, hoorden ze Anne Marie Willems met haar leerlingen zingen. Het gekraakte Korzo van destijds is nu het culturele podium van de buurt. Ook voor geëngageerde artiesten met roots in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In november wordt het theater omgetoverd tot de centrale plek voor het festival Dancing on the Edge. In de Korzo-bar kan je tijdens het festival eten, net zoals bij de buurman. Hier herontdekte een van onze redacteuren het geheim van de keuken.

Als je zelf een festival of een feestje wilt organiseren met een hapje erbij, dan kun je in het Hofkwartier goed terecht. Steeds meer restaurants in de buurt verzorgen ook catering en bijvoorbeeld Catering per tutti in de Korte Molenstraat is er in gespecialiseerd. In het beeldverhaal maakt Wendy Hendrikse een rondgang langs de talloze galeries, winkels, restaurants en cafés van het Noordeinde. In de vaak monumentale panden bevinden zich prachtige collecties kunst en antiek.

De straat waar zich al eeuwenlang Het Oude Hof van de Oranjes bevindt, leent zich uiteraard ook voor een speciale wandeling in het kader van Den Haag viert 200 jaar koninkrijk. Op ingenieuze wijze verweeft Wendy beide wandelingen met elkaar.

En natuurlijk gonst het altijd van de geruchten in het kwartier. Bijvoorbeeld van een prins die niet alleen van een borreltje hield, maar misschien ook wel eens de oude poort heeft gebruikt om naar de dames van lichte zeden te gaan. Waar we dit keer niet vrolijk van worden is het verhaal van de hofnar. De prinses heeft de hofnar gevraagd met haar mee te gaan naar Drakensteyn. Wij begrijpen de oude koningin, maar wij hopen dat de nar zijn oude kwartier niet helemaal zal los laten. Net zomin als zij dat zal doen.

Want de oude stad herleeft, het wordt steeds gezelliger in de oude buurten. Jongeren trekken naar de historische binnensteden om er te wonen en te werken. Het is de ideale plek om in crisistijd een nieuwe samenleving vorm te geven. Dat biedt kansen voor ondernemers met lef en creatieve  ideeën. Zonder red je het niet, ook niet bij ons.

Als je zin hebt om te starten, ga dan in het Hofkwartier naar de kroeg. Met een beetje geluk kom je de wethouder van Economische Zaken tegen. Hij is daar aan het netwerken. Altijd een vrolijke noot in de kroeg. Maar geef hem vooral geen visitekaartje, want dan krijgt hij het met zijn secretaresse aan de stok.