Kerkgemeenschap

Begin november 2013 heeft zich een nieuw winkeltje in de Oude Mol ontpopt met de naam Monastic store – een kloosterwinkeltje dat online en offline te vinden is. Nóg een winkeltje erbij? Wat maakt deze nieuwe winkel in het Hofkwartier nu zo bijzonder? Marjolein van de Moosdijk, een bewoonster uit de Oude Mol, kwam met het idee.

Wanneer je wat vaker slentert door het Hofkwartier, vallen je de verschillen tussen de straatjes beter op. Het drukst zijn natuurlijk de winkelstraten, dus de paar stillere woonstraten haal je er zo uit. De Oude Molstraat wordt doorsneden door de drukke Papestraat/Nobelstraat en heeft in het midden de Willibrorduskapel, het Willibrordushuis en daartegenover de voormalige kweekschool.

Door haar centrale ligging wordt de Sint Jacobskerk van oudsher getypeerd als hart van de stad. Ze vindt haar oorsprong in de 14e eeuw en werd gebouwd te midden van de gemeenschap waaruit Den Haag rond 1230 is ontstaan. De grenzen van deze gemeenschap werden onder meer bepaald door straten die we in het huidige Hofkwartier kennen als de Papestraat en Nobelstraat. 

Wie door de fraaie deur met 18de-eeuws bovenlicht van Juffrouw Idastraat 7 naar binnen gaat, komt in de grote koele marmeren gang van een herenhuis.

In de parochie aan de Oude Molstraat 37 wonen sinds 2004 de Broeders van Sint Jan. Deze religieuze gemeenschap is in 1975 ontstaan als een kleine groep rondom een Franse dominicaan, pater Marie-Dominique Philippe. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot een wereldwijde religieuze gemeenschap van meer dan vijfhonderd broeders.

Abonneren op Kerkgemeenschap