het Hofkwartier nr 9 voorjaar 2014 > Wellness en religieus kopje koffie in kloostershop

Wellness en religieus kopje koffie in kloostershop

Wellness en religieus kopje koffie in kloostershop

Ons onbreekbare keramiek is gemaakt door zusters in de Franse Alpen

Begin november 2013 heeft zich een nieuw winkeltje in de Oude Mol ontpopt met de naam Monastic store – een kloosterwinkeltje dat online en offline te vinden is. Nóg een winkeltje erbij? Wat maakt deze nieuwe winkel in het Hofkwartier nu zo bijzonder? Marjolein van de Moosdijk, een bewoonster uit de Oude Mol, kwam met het idee. Samen met de broeders van Sint Jan, die sinds 2004 in de parochie aan de Oude Molstraat 37 wonen, startte ze deze winkel met bijzondere producten, gemaakt door geestelijken.

Marjolein vertelt: ‘Als vrijwilliger in het Willibrordushuis merkte ik dat er dagelijks veel mensen voorbijliepen, met de nadruk op voorbij. Het leek me zo mooi om de drempel van het klooster net wat lager te maken voor de gewone voorbijganger. De voorbijganger die niet per se een christelijke achtergrond heeft, maar het misschien wel interessant vindt dat er zich in deze tijd nog een echt klooster in de binnenstad bevindt. Het idee van een kloosterwinkel begon vorm te krijgen.

De winkel werd zo aantrekkelijk mogelijk ingericht, met een grote, moderne bio-ethanolhaard (op de kop getikt via Marktplaats), een robuuste tafel en verweerde industriële meubels, speciaal geïmporteerd uit Frankrijk. Deze keus benadrukt op een eigentijdse manier het authentieke en ambachtelijke karakter van de producten. Op de grote tafel staan een koffiezetapparaat en servies uitgestald. Het idee was namelijk om onze koffie – die ook in de vorm van koffiebonen te koop is – te serveren. Maar de koffie uit India viel niet zo in de smaak bij de winkelmedewerkers, dus we zijn nog op zoek naar een lekkerder ‘religieus’ kopje koffie, om dit officieel aan te kunnen gaan bieden.

In de winkel zijn vijf verschillende hoekjes gecreëerd: Wellness, Keramiek, Food, Religieus en Boeken. Mooie, pure producten die nog ambachtelijk geproduceerd worden door religieuze broeders en zusters in verschillende landen. Ons onbreekbare turkooiskleurige keramiek bijvoorbeeld, wordt door zusters gemaakt in de Franse Alpen. Ze werken in een sfeer van stilte en gebed en dalen maar één keer per week af naar een postkantoor in het dorp. Ze zijn alleen per fax (!) te bereiken.

Dit zijn niet de allerhandigste leveranciers om mee samen te werken, maar op deze manier hebben we wel een uniek en bijzonder product in onze schappen.

De wellnessproducten komen van verschillende klooster­gemeenschappen, die ieder hun eigen specialiteit hebben. Zo bestaan de producten van Couleur Ciel uit puur biologische en natuurlijke ingrediënten. Een ander Frans klooster maakt alles met honing: mosterd en snoepjes, maar ook zeepjes en antirimpelcrème!

De broeders in de Oude Mol zijn aangestoken door alle cafétjes in hun straat en kunnen natuurlijk niet met hun product achterblijven: al jaren zijn ze aan het experimenteren met gist en hop en ze komen steeds dichter bij het perfecte kloosterbiertje. Die gaan we natuurlijk ook in onze winkel verkopen! De winkel staat nog heel erg aan het begin. We hebben besloten om de deur maar gewoon open te gooien en te kijken hoe het loopt. In een klooster – met beperkt budget – moet je overal net wat meer tijd voor uittrekken. Er leven nog honderd ideeën om het concept te verbeteren. De kloostergemeenschappen maken de producten bijvoorbeeld om te voorzien in hun levensonderhoud, dit willen we nog wat meer zichtbaar maken. En het assortiment moet verder worden uitgebreid. Nog genoeg te doen dus!’

Omdat de winkel op vrijwilligers draait, zijn de openings­tijden nog beperkt tot drie middagen. De webshop www.monasticstore.nl is 24/7 te bezoeken.