'Oh, wat mooi'

Het geheim van de verscholen kerk

'Oh, wat mooi'

Bijzondere lichtval in de witgeschilderde kerkruimte

Wie door de fraaie deur met 18de-eeuws bovenlicht van Juffrouw Idastraat 7 naar binnen gaat, komt in de grote koele marmeren gang van een herenhuis.

Doe je aan het einde daarvan een dubbele deur open, dan sta je onverwacht in een grote en indrukwekkende barokke ruimte: de Oud-Katholieke parochiekerk van de H.H. Jacobus en Augustinus uit 1722.

Sinds de bouw zijn bezoekers steeds weer onder de indruk van het door Italiaanse ‘plakkers’ vervaardigde stucplafond en van de immense preekstoel die lijkt te rusten op het beeld van de kerkpatroon Augustinus. Van de met een beeldengroep bekroonde, tot aan het plafond reikende kleurrijke altaaropstand naar het grote orgel en tot aan de bijzondere lichtinval in de witgeschilderde ruimte, alles is hier ‘bijzonder fraai’ te noemen.

Alsof dit nog niet genoeg is, bevinden zich in het kerkcomplex ook nog een 17de-eeuwse zolderkerk (te bereiken via drie trappen!) en een 18de-eeuwse stijlkamer vanwaar pastoors uit voorbije eeuwen op je neerkijken. Iedere woensdagmiddag om 14.30 uur kan ieder die dat wil op Juffrouw Idastraat 13 aanbellen en een rondleiding door al dit schoons krijgen.

Zo af en toe vraagt een bezoeker of de kerk nog wel gebruikt wordt. Ja zeker! Het is het ‘huis’ van een levendige groep christenen die op zon- en feestdagen er hun vieringen houden en die er ook andere bijeenkomsten organiseren. Ook worden er concerten en lezingen gehouden.

Om mensen met deze verborgen plek en het christelijke verhaal in contact te brengen, opent de parochie op 9 september 2011 aan de Molenstraat 44 een ‘kerkenwinkel’ met de naam His gallery. Op de begane grond zullen wisselende exposities met moderne religieuze kunst worden gehouden en er is informatie over geloof en kerkgebouw te krijgen. De toegang is vrij en zal zich voorlopig tot de woensdagmiddagen en de zaterdagen beperken.

Op de website denhaag.okkn.nl is van alles te lezen en te zien over het bijzondere kerkgebouw. U bent van harte welkom.