Kunst

De naam ’t Fotokabinet refereert aan thuisbasis Den Haag, maar ook aan het boetiekconcept van de kleine galerie. Lion Greveraars, oprichter en galeriehouder, heeft gekozen voor kleinschaligheid. Hier vind je exclusieve foto’s, gelimiteerde oplagen en gesigneerd en gestempeld werk van en door bijzondere mensen.

Constantijn Huygens had er wel bij willen zijn. De onthulling op 25 april van de Oranjezaal in de Grote Kerk. Want dat moet een ongekend staaltje van digitale printtechniek worden: een waarheidsgetrouwe replica van het collectieve meesterwerk uit de Gouden Eeuw in Huis ten Bosch.

Bij alles wat hij was, was hij vooral een Europeaan. Hij keek over grenzen heen, sprak veel talen, reisde overal heen, was dichter en diplomaat en in alles een netwerker. Directeur Michiel de Ligt raakt niet uitgepraat over Constantijn Huygens. En over zijn zoon Christiaan. Over twee grote Hagenaars. Ze keren komende maand terug in de Grote Kerk. In vol ornaat mag je wel zeggen.

Zij tekent en hij schildert. Zij maakt prentenboeken en hij is een etser. Dochter en vader. Marije Tolman en Ronald Tolman. Ik ontmoet de dochter in haar lichte atelier in het hofje achterin de Oude Molstraat.

De tweede editie van het Hofkwartier meldde de dominante plaats van de Grote Kerk. Daarnaast beschreef Valentijn van Koppenhagen zíjn beleving van het carillon in de Haagse Toren. Hoe lang klinken er al klokken in het centrum  en wat kwam er onlangs terug?

Bij binnenkomst in de kamer van de veilingmeester van het Venduehuis valt het direct op. Er staat een schilderij tegen de muur dat zomaar een Van Gogh zou kunnen zijn. Cypressen in een wild, golvend landschap. Expressief als zijn bloemen­velden. Alleen het licht ontbreekt.

Het Korzo theater beleeft dit jaar alweer de tweede lente in haar nieuwe gebouw aan de Prinsestraat.

Hij werkt al jaren in zijn galerie in de Prinsestraat en aan zijn schilderijen is altijd te zien waar hij vandaan komt. Alsof hij zijn land van herkomst in zich meedraagt, zijn herinneringen, zijn jeugd, de mensen en goden en de natuur van zijn vaderland Nigeria.

De kunstschilder Peter Jansen en zijn vrouw, ballerina Louise Pot, wonen al sinds 1963 in de Prinsestraat in een pand met een roemrucht verleden. Het zogenaamde ‘winkel-woonhuis’ op nummer 43-45 werd rond 1850 gebouwd en de eerste bewoner was de beroemde vioolbouwer Koenze, die zijn atelier had in de winkel.

Abonneren op Kunst