het Hofkwartier nr 3 voorjaar 2012 > 'In al mijn prentenboeken zit ik zelf'

'In al mijn prentenboeken zit ik zelf'

Het tekenhofje van Marije Tolman

'In al mijn prentenboeken zit ik zelf'

Zij tekent en hij schildert. Zij maakt prentenboeken en hij is een etser. Dochter en vader. Marije Tolman en Ronald Tolman. Ik ontmoet de dochter in haar lichte atelier in het hofje achterin de Oude Molstraat.

Daar maakt ze haar prentenboeken. Daar werden Mees en Mol geboren en kwam Mejuffrouw Muis tevoorschijn. Daar laat ze het prentenboek zien, dat zij samen met haar vader gemaakt heeft. Het heet ‘De boomhut’ en het is de weerslag van een bijzonder dubbel­idee.

‘Het kwam vanzelf’, vertelt Marije. ‘Mijn vader maakte een serie abstracte etsen, waarop ik een verhaal zou tekenen. Achtergrond en voorgrond als een twee-eenheid. Het bleek een mooie bron van inspiratie. Eerst waren de etsen er, toen hebben we een keuze gemaakt en toen ben ik erop gaan tekenen en ontstond het verhaal.’ Het boek van Marije en haar vader ziet eruit als een sprookje zonder woorden. Het gaat over een ijsbeer die ergens op de wereld tussen ijs en water een boom vindt met een hut tussen de takken. Daar trekt hij in en dan begint zijn verhaal vanzelf te leven.

‘Ik weet hoe belangrijk het is dat je dichtbij kinderen blijft. Daar heb je niet veel woorden voor nodig, hun fantasie is grenzeloos, ze maken zelf mijn verhaal af, ze verzinnen alles er omheen. Ik weet het, ik heb zelf twee kinderen. Alles in mijn prentenboeken ben ik zelf. Je vindt mijn spoortjes overal terug.’

Marije Tolman woont in de Zeeheldenbuurt en studeerde Grafisch Ontwerpen, hier aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, en Illustration & Design aan het Edinburgh College of Art. In Schotland ontdekte ze dat illustreren dichter bij haar stond dan grafische ontwerpen.

‘Ik merkte dat het direct raakte aan mijn eigen wereld, dat tekenen bij me hoorde, van mezelf was. Toen ben ik keihard aan het werk gegaan, het was een soort golf van inspiratie. En toen heb ik mijn werk laten zien en had ik het geluk dat Carli Biessels een boek had geschreven en haar uitgever een illustrator zocht. Dat werd ik. Zo verscheen ‘Tussen Mees en Mol’, mijn eerste boek.’

Dat is bijna tien jaar geleden en sindsdien werkt Marije als illustrator, gespecialiseerd in prentenboeken. Na Mees en Mol volgde het ene boek na het andere. Met – en ook – zonder woorden. Mejuffrouw Muis is inmiddels een serie en Mees en Mol hebben opvolgers als Koe en Haas.

Ook het verhaal van de ijsbeer uit ‘De boomhut’ kreeg een vervolg. Het eerste boek van dochter en vader was een succes, won hier de Gouden Penseel en werd internationaal bekroond met de Ragazzi Award voor mooiste prentenboek van de wereld. Het vervolg ‘Het eiland’ is onlangs verschenen. Marije Tolman laat het me zien. Het is opnieuw etsboek en prentenboek samen. En vooral kinderboek. Zonder woorden. De ijsbeer klimt uit een wolk. Als een ontdekkingsreiziger. En neemt de kinderen mee in zijn nieuwe avontuur.

Marije Tolman voor haar atelier in de Oude Molstraat
Tekening van dochter op ets van vader: IJsbeer op eiland