Guus Boudestein

Deze editie van uw krant geeft een Frans inkijkje in ons Hofkwartier. Voor Rita en mij dus een uitstekende gelegenheid om weer eens bij Pastis te dineren. Onze gastvrouw Annick ontvangt ons zeer hartelijk. Zodra we aan tafel zitten, krijgen we een glaasje Pineau des Charentes van het huis.

In het korte deel van de Oude Molstraat zit Theesalon Lapsang. Het is al jaren een leuke plek voor ontbijt, lunch of een high tea, maar ’s avonds was het er stil en donker. Dat is nu anders. In de gezellige ruimte wordt nu in ploegendienst gewerkt. Eerst de thee, dan de wijn. De wijnbar van Just Grapes gaat om 18.00 uur open en sluit rond middernacht.

In het pand naast Korzo in de Prinsestraat is een nieuw restaurant geopend. Na de verhuizing van restaurant Max naar Amsterdam heeft Rutger van Loon hier zijn droom waargemaakt. Mijn tafeldame en ik besloten Floc met eigen tong te gaan ervaren.

In de afgelopen eeuw is het straatbeeld sterk veranderd. Van lokale identiteiten zijn we naar een eenduidig beeld gegaan. De invloed van de industriële revolutie is daarbij onmiskenbaar zichtbaar. Het eerste wat opvalt als je oude foto’s bekijkt, is de leegte. Er zijn geen auto’s en er is geen reclamebord te zien.

Vlak na de opening in april 2009 moest het allemaal nog een beetje wennen. Geen vlees geen vis, zeg maar. Niet Chinees noch Europees. Maar inmiddels heeft chef-kok Han zijn eigen stijl ontwikkeld. HanTing staat voor een verrassende combinatie van tradities en ingrediënten, zowel uit het oosten als het westen.

Dit is het, het restaurant van Chef Edward van Dalen en Maître Jeroen Bosman. Na het vorige etentje in het Hofkwartier bleef de vraag over duurzaamheid mij bezighouden. Vinden wij dierenwelzijn, biologisch, fairtrade en seizoensproducten eigenlijk wel belangrijk of is het onderschikt aan gewoon lekker eten?

Voor de tweede uitgave van het Hofkwartier waren we te gast bij Ratu XX Raja in de Prinsestraat. De eigenaar, Bas Winkler, vertelde ons dat hij graag bij Le Café eet wanneer hij zelf niet in de keuken staat. Hij raadt ons aan wel te reserveren, het zit bijna altijd vol. Deze keer ga ik met Rita van Hasselt eten, dan kunnen we tegelijkertijd de opzet van de krant doornemen.

Voor het eerste nummer van deze krant het Hofkwartier lunchten Wendy en ik bij Prinse & Co. Horas, de eigenaar adviseerde ons de volgende keer naar Ratu XX Raja te gaan. Bas Winkler is de eigenaar van Ratu XX Raja, even verderop in de Prinsestraat.

Abonneren op Guus Boudestein