het Hofkwartier nr 4 zomer 2012 > Crêpe Suzette en Rillettes bij Nicole en Fred

Crêpe Suzette en Rillettes bij Nicole en Fred

Le Café

Crêpe Suzette en Rillettes bij Nicole en Fred

Voor de tweede uitgave van het Hofkwartier waren we te gast bij Ratu XX Raja in de Prinsestraat. De eigenaar, Bas Winkler, vertelde ons dat hij graag bij Le Café eet wanneer hij zelf niet in de keuken staat. Hij raadt ons aan wel te reserveren, het zit bijna altijd vol. Deze keer ga ik met Rita van Hasselt eten, dan kunnen we tegelijkertijd de opzet van de krant doornemen.

Op een maandagavond is het rustig in het Hofkwartier, veel restaurants zijn dicht. Le Café in de Oude Molstraat is open, zoals iedere avond. Lisa heet ons welkom, we mogen een tafeltje uitzoeken. Er staan nog niet veel mensen aan de bar. Vandaag meer restaurant dan café, lijkt het. De kaart is echt Frans. Een menu van twee of drie gangen, een special en je kunt ook à la carte bestellen. We krijgen eerst wat te drinken en bestuderen de kaart. Bij het voorgerecht hebben we ondermeer de keuze uit escargots, salade chèvre chaud, salade niçoise, en oesters. Het keuzemenu biedt friseé de lardons en rillettes de canard.

Rita bestelt de frisée en ik de rillettes. Als hoofdgerecht kiezen we voor de ribeye en het lamsrack. Les plats steak tartare en confit de canard bewaren we voor de volgende keer. Ondertussen loopt Le Café  vol en krijgen we ons voor­gerecht. Het smaakt uitstekend, het gepocheerde eitje op de frisée is volgens Rita top. Het doet haar denken aan de eitjes die zij geserveerd krijgt als zij op restaurant gaat in de Marollen in Brussel. De huiswijn is prima, wel jammer dat je Franse wijn alleen per fles kunt bestellen. Onder de nieuwe gasten zijn een aantal bekenden en wanneer aan de tafel naast ons vrienden aanschuiven, ontspint zich een plezierig gesprek met veel ontboezemingen. Misschien hebben we er voor de krant wel weer een schrijver bij?

Het hoofdgerecht komt op tafel en smaakt uitstekend. Het vlees is van goede kwaliteit en lekker klaargemaakt. De verse haricots verts en de friet met mayonaise uit eigen keuken maken het weer helemaal Frans. De sfeer is heerlijk ontspannen en het krijgt nu toch wel iets meer van een café. Eigenaren Fred Plug en Nicole Lo Son Kie hechten zeer veel waarde aan de traditionele Franse keuken. Terecht zou ik zeggen, maar moet altijd alles bij het oude blijven? Op de site van Iens.nl, krijgt Le Cafe uitstekende beoordelingen, alleen bij duurzaamheid staat 0%. Ik weet niet of dit terecht is?

Ik was laatst in Kopenhagen en het is opvallend hoeveel aandacht hier is voor duurzaamheid en kwaliteit. Veel restaurants serveren biologisch vlees en producten uit de streek. Zijn de Scandinavische landen ons wat dit betreft ver vooruit? Misschien is het voor Fred en andere uitbaters wel vanzelfsprekend. Of maakt het ons als bezoeker niets uit?

Wat ik echt mis op de kaart is crème caramel. Waar is die gebleven? Ook in Frankrijk staat het bijna nooit meer op de kaart. Ik mis de licht bittere smaak van de karamel. Ingehaald door de crème brûlée? We nemen afscheid met de zoete smaak van de profiteroles en crêpe Suzette. Lisa brengt nog un café en we vragen haar waar zij graag eet in het Hofkwartier. Ze twijfelt geen moment.

Le Café, Oude Molstraat 26a Den Haag, Tel. 070 360 40 55 Elke dag geopend. Bar vanaf 17.00 uur, keuken vanaf 18.00 uur.

Recept
Mayonaise Le Café

Nodig:

  • 1 eidooier
  • 1/4 liter zonnebloemolie (geen olijfolie!)
  • 1 eetlepel fijne Franse mosterd maille
  • 1 eetlepel blanke azijn 
  • 10 druppels tabasco
  • 10 druppels worecestershiresauce
  • zout

 

Vermeng dooier, mosterd, azijn, tabasco, worcestershire­sauce en het zout. De olie druppel voor druppel door het eiermengsel roeren en voilà, je hebt je eigen mayonaise. Als je ziet dat de olie pakt en dus wat dikker wordt, mag je grotere scheutjes toevoegen.