het Hofkwartier nr 7 voorjaar 2013 > Het geheim van Han

Het geheim van Han

Han Ting Cuisine * De ster van het Hofkwartier

Het geheim van Han

Vlak na de opening in april 2009 moest het allemaal nog een beetje wennen. Geen vlees geen vis, zeg maar. Niet Chinees noch Europees. Maar inmiddels heeft chef-kok Han zijn eigen stijl ontwikkeld. HanTing staat voor een verrassende combinatie van tradities en ingrediënten, zowel uit het oosten als het westen.

Ik ben vanavond in het sterrenrestaurant HanTing dankzij een uitnodiging voor een afscheidsfeestje. Ons gezelschap wordt gastvrij ontvangen en we krijgen champagne en iets wat eruit ziet als een fors ‘borrelnootje’. Het smaakt verrukkelijk. Dan wordt de eerste gang geserveerd, de toelichting op de prachtig gerangschikte ingrediënten is zeer uitgebreid. Op ons bord liggen wel 10 of 12 kleine gerechtjes die allemaal zijn opgebouwd rond de smaak van zeebaars. Zowel voor het oog als de mond een traktatie. De volgende gangen doen hier niet voor onder, het uitgangspunt is steeds één aspect van de gang, bijvoorbeeld eend. En zo gaat het door, vier verrukkelijke gangen achtereen.

Bij HanTing serveert men geen voor- of hoofdgerecht, hier krijgen de gasten naar keuze een reeks van drie of vier bordjes voorgeschoteld. De prachtige gerechtjes bevatten ingrediënten als Cherokee roos, spinazie, geroosterde coquilles, gegrilde Black Angus, vijgen, gepekelde groenten, wintermeloen, zeekwal, Chinese gele suiker, gedroogde mandarijnschil en kamperfoelie en zijn stuk voor stuk opgemaakt als ware kunstwerkjes. Overweldigend. Wanneer ik aan het einde van de avond aan mijn tafelgenoten vraag wat ze gegeten hebben, weten ze het eigenlijk niet, zoveel gerechtjes, zoveel smaken, we zijn een beetje duizelig van geluk en misschien ook wel van de wijn. Confusion zullen we maar zeggen.

Een paar weken later spreek ik Han. Hij is in 1999 naar Nederland gekomen en heeft in Maastricht economie en econometrie gestudeerd. Natuurlijk moest er ook geld verdiend worden, dat deed hij in een Chinees restaurant. Een goede leerschool, blijkt achteraf, maar het is tevens de plek waar hij zijn vrouw Ting ontmoet. Zo wordt ook duidelijk waar de naam van het restaurant vandaan komt. Maar hoe wordt een econoom een chef-kok? Han is in de eerste plaats een zakenman. Eerder openden hij en zijn echtgenote in Vlaardingen hun eerste restaurant The Happy Farmer, met een Vietnamees-Chinese keuken. In 2009 volgde HanTing Cuisine in de Prinsestraat in Den Haag. Samen met zaken­partner Leon Zheng werd daarnaast ook nog eens het concept voor Umami (Fusion Aziatisch) ontwikkeld, daarvan zijn inmiddels al zeven vestigingen.

Keukenmeester Han vertelt dat HanTing meer een labora­torium is dan een gewoon restaurant. Elke dag wordt er geëxperimenteerd en iedere week wordt er vergaderd. Wat komt op de menukaart? Op deze wijze komen er nieuwe gerechten tot stand, spijzen die je nergens anders zult proeven. Natuurlijk hebben de andere restaurants ook baat bij deze experimenten.

Toen ik Han vroeg of het niet erg veel verschillende ingrediënten waren, zoveel dat we er bijna duizelig van werden, was het antwoord: ‘Ja, dat klopt. Je moet het zo zien: iedere schotel is een kleine rijsttafel op zich. En de weg kwijt raken is niet erg. Alle smaken zijn in harmonie, dat is de kunst.’ Momenteel werkt Han aan een kookboek over heilzame kruiden, waarin hij zijn filosofie uitlegt en dertig nog niet eerder beschreven ‘genezende’ gerechten beschrijft. U kunt er al voorproefje op nemen door het ‘medical food-menu’ te bestellen. Voor mij is het duidelijk: Han is meer chef-kok een dan econoom.

O, ja nog even over de Michelinster, natuurlijk zijn ze er trots op, maar het kan volgend jaar weer anders zijn. Han: ‘We werken gewoon heel hard en zijn altijd blij als mensen ons waarderen.’

HanTing Cuisine • Prinsestraat 33 Den Haag • T 070 362 08 28 • www.hantingcuisine.nl • Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m zondag vanaf 17.30 uur.

Recept: Smoothiedessert ‘Bloeddruk’

Ingrediënten:

  • 30 gram walnoten
  • 200 ml yoghurt
  • 1 appel
  • 3 eetlepels honing
  • 200 gram gekookte maïs
  • 5 ml citroensap
  • stukje gemberwortel


Schil de appel in kleine stukjes en rasp de gember. Haal de velletjes van de maïs en mix de ingrediënten in een blender. Niet te koud serveren.