het Hofkwartier nr 9 voorjaar 2014 > ‘Het meest oprechte tentje van Den Haag’

‘Het meest oprechte tentje van Den Haag’

Op zoek naar het favoriete recept: Just Grapes bij Lapsang

‘Het meest oprechte tentje van Den Haag’

Laura maakt heerlijke hapjes

In het korte deel van de Oude Molstraat zit Theesalon Lapsang. Het is al jaren een leuke plek voor ontbijt, lunch of een high tea, maar ’s avonds was het er stil en donker. Dat is nu anders. In de gezellige ruimte wordt nu in ploegendienst gewerkt. Eerst de thee, dan de wijn. De wijnbar van Just Grapes gaat om 18.00 uur open en sluit rond middernacht.

Pim de Boer is wijnimporteur en een goede vriend van de dames van de thee. Na een aantal malen een wijnproeverij te hebben georganiseerd in Lapsang, ontstond bij hem het idee om de ruimte te delen en er ’s avonds een wijnbar te beginnen. Naast de wijn kwam er een kleine kaart met van alles en nog wat: steak tartaar, bruschetta, salade pompoen, jamón, vitello tonnato, broodje croqueta, ravioli, gamba’s, hertenbiefstuk, lasagne, kaasplateau, aubergine uit de oven… Allemaal kleine hapjes en allemaal even heerlijk! Wij hebben de salade pompoen, vitello tonnato en het broodje croqueta genomen.

Laura staat in de keuken en is verantwoordelijk voor het eten. Soms komt ze het zelf aan je tafel brengen, maar meestal doet Pim dit. Hij is een uitstekende gastheer. Vertelt met plezier over de wijn en wat we beslist moeten proeven bij welke gerechten. Je hoort de liefde voor de wijn door alles heen. Die liefde voor wijn deed ons denken aan de film ‘Sideways’ uit 2004. Kort samengevat: twee vrienden gaan op zoek naar de mooiste wijn en de zin van het leven.

Een fragment:
Maya (Virgina Madsen): “Wat voor juweeltjes heb jij in je collectie?” Miles (Paul Giamatti): “Het is eigenlijk geen collectie, eerder een zooitje onderin de kast. Ik heb wel wat bewaard. Mijn topper is een Cheval Blanc ’61. Ik bewaar hem voor een speciale gelegenheid met de juiste persoon."

Hierna volgt een prachtige ode aan de Pinot en tegen het eind van de verhaal zit Miles in een fastfoodrestaurant met een piepschuimkoffie­beker een hamburger te eten. De camera draait en in de hoek van de bank staat de Cheval Blanc.

Pim heeft wel een collectie en die wil hij graag met ons delen. Prachtige wijnen die je gelukkig niet uit een koffiebeker hoeft te drinken. Ze zijn bijna allemaal per glas te bestellen, zodat je heerlijk kunt proeven. En natuurlijk kun je ze ook bestellen. Voor thuis.

We raken in gesprek met onze buren, die duidelijk zitten te genieten van de gerechten en de wijn. Als ik vraag wat zij van het restaurant vinden, is het antwoord: “Het meest oprechte tentje van Den Haag.” Hier zijn we het eigenlijk wel mee eens. Heerlijke wijnen, uitstekende en met zorg klaargemaakte gerechten en een gastvrije ontvangst. Wanneer we de rekening krijgen, valt die alles mee. Dit is zeker waar voor je geld. Stil en donker is het gelukkig niet meer daar in de Oude Mol.

Lapsang • Oude Molstraat 11A • T 070 360 3598 • www.lapsang.nl • Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 18.00 uur tot 00.00 uur.

Het geheim van Pim: Ribera del Duero Prios Maximus Roble 2012. Een heerlijke Spaanse rode wijn voor slechts 39 euro!