het Hofkwartier nr 10 najaar 2014 > Het geheim van Frans

Het geheim van Frans

Pastis - Restaurant, Bar en Pastille, Salle à manger

Het geheim van Frans

Deze editie van uw krant geeft een Frans inkijkje in ons Hofkwartier. Voor Rita en mij dus een uitstekende gelegenheid om weer eens bij Pastis te dineren. Onze gastvrouw Annick ontvangt ons zeer hartelijk. Zodra we aan tafel zitten, krijgen we een glaasje Pineau des Charentes van het huis.

De kaart is en français, We kiezen voor foie gras maison, brioche tiede en coquilles St Jacques flambées au pastis met sauce champagne. Op advies van Annick met een glaasje wit uit het Rhônedal van de Viognierdruif. Het smaakt ons uitstekend. Ondertussen hebben we tijd om het leven door te nemen en in het bijzonder dat van het Hofkwartier. Ook komen er wat vragen op tafel, bijvoorbeeld: wat maakt Pastis nou eigenlijk zo Frans?

Wat is een Frans restaurant?
Het woord restaurant is afgeleid van het Franse woord ‘restaurer’, wat in het Nederlands restaureren (herstellen) betekent. In de 18de eeuw werd dit woord gebruikt om een plek aan te duiden waar je een krachtige vleesbouillon kon krijgen om aan te sterken. In 1765 is de huidige betekenis ontstaan in Parijs. Soepverkoper meneer Boulanger schreef op zijn uithangbord in Rue des Pouliers de Latijnse tekst: Venite ad me omnes qui stomacho laboratis et ego vos restaurabo. In het Nederlands: komt tot mij allen die maagklachten hebben en ik zal u herstellen. Al snel daarna werd het woord ‘restaurant’ een algemene aanduiding voor een eethuis.

Wat maakt Pastis Frans?
Het karakter van Pastis is echt Frans met een vleugje nostalgie. Dat zit hem vooral in de details, de sfeer is oorspronkelijk. Alles klopt. Voor wie Parijs nog uit de vorige eeuw kent, ik denk met name aan de jaren 70 en 80, voelt het als een warm bad. Rick Vintges, ontwerper en eerste eigenaar, heeft het idee echter uit New York. Hij liet zich inspireren door de restaurants Pastis, Felix en Balthazar in Manhattan  ̶  veel Franser dan de restaurants in Parijs. Elk detail is ontworpen om er zo ‘gewoon’ mogelijk uit te zien. De uitstraling is Frans, maar bijna alles komt uit Nederland. Zo komen de kerkbanken bijvoorbeeld uit Noord-Holland. Veel is ook speciaal gemaakt, zoals de oude spiegel en de koperen armaturen. Rick is er goed in geslaagd om de juiste sfeer te creëren.

De bavette grillée sauce bordelaise en de confit de canard komen op tafel met een heerlijk glas GMS (grenache, merlot, sauvignon). We kunnen het niet laten toch een café en dessert te bestellen: tarte tatin en moelleux au chocolat. Het restaurant is alweer vijf jaar geleden overgenomen door Leander en Sylvia Geurst, maar het is en blijft een feest om bij Pastis en Pastille te mogen eten.

Merci et à bientôt !

www.pastis.nl

Pastis New York
Pastis in Manhattan's meatpacking district
Hoffotograaf Piet Gispen aan de bar