Peter Drijver

Als er in ons Hofkwartier één gebouw is van een voorbij tijdsbeeld, dan is dat misschien wel het gebouw van Berlage aan de Driehoekjes. Gelegen tegenover het oude stadhuis en de Grote Kerk, is het op het eerste gezicht een ouderwets, groot kantoorgebouw. Het is echter behendig ontworpen rondom een schitterend trappenhuis en lichthof.

Het predicaat hof­leverancier mag het Maison de Bonneterie sinds 1901 voeren op voorspraak van koningin Wilhelmina, maar de jonge koning en koningin ziet men hier niet meer. Daarom – en ook omdat u en ik te weinig kopen bij deze fraaie winkel – sluit Maison de Bonneterie aan het eind van dit jaar de deuren. Noordeinde en Hofkwartier verliezen daarmee een trekker en een grande dame.

Oorlogsmachine, vrijplaats, cultureel brandpunt, handelsplaats, uitdrukking van macht en welvaart – érgens halverwege de vorige eeuw had de stad al haar tradi­tionele waarden en betekenissen verloren. Feitelijk leek er geen reden meer om die oude stad te bewaren: de economie was weggetrokken naar de stadsrand en de bewoners naar de huizen met tuintjes in de groeikernen.

Oude Molstraat, Juffrouw Idastraat, Papestraat, Molenstraat: ‘Wat zorgt iedereen toch fijn voor die panden’ zal de ver­zuchting zijn van menige argeloze bezoeker aan het Hofkwartier. Dat ís ook zo en wat dat betreft staat de buurt er beter bij dan pakweg veertig jaar geleden. En nee, dat ging jammer genoeg niet vanzelf!

Wanneer je wat vaker slentert door het Hofkwartier, vallen je de verschillen tussen de straatjes beter op. Het drukst zijn natuurlijk de winkelstraten, dus de paar stillere woonstraten haal je er zo uit. De Oude Molstraat wordt doorsneden door de drukke Papestraat/Nobelstraat en heeft in het midden de Willibrorduskapel, het Willibrordushuis en daartegenover de voormalige kweekschool.

Er veranderd nogal wat in de Papestraat. En eigenlijk is die verandering al een tijdje aan de gang. 

Den Haag kent nog zeker vier huizen met een ‘basse-cour’: zo’n chique voorplein aan de straat waardoor het huis zich wat afzondert. Aan de Herengracht staat er een voormalig winterpaleisje, je hebt ‘Amicitia’ aan het Westeinde, Pulchri Studio aan het Voorhout en natuurlijk dat mooie huis aan de Nobelstraat. 

In de eerste editie van het Hofkwartier lazen we hoe verkeersdoorbraken in de 19de en 20ste eeuw een barrière opwierpen tussen het Hofkwartier en Kortenbos. Eigenlijk is er aan de kant van de Grote Kerk ook zoiets gebeurd. 

Abonneren op Peter Drijver