het Hofkwartier nr 4 zomer 2012 > Van Gerania naar Buk-Buk

Van Gerania naar Buk-Buk

Van Gerania naar Buk-Buk

met dank aan Wilmi

Het is tijd. Beter nog: het is weer tijd. Nog beter: het is weer de tijd tussen de violen- en de zonnebloementijd, kortom het is geraniumtijd. 

Altijd in het voorjaar kopen wij weer geraniums, voor op het achterbalkon. Dan kunnen wij daar, als 65-plussers, de hele zomer gerust achter zitten. Is er trouwens iemand die mij kan uitleggen waarom het meervoud van museum wel musea is en het meervoud van geranium niet gerania maar geraniums? Merkwaardig toch?

Op het balkon zitten, prima, maar dan moet de zon wel schijnen natuurlijk. En dat is nu juist wat wij niet in de hand hebben. Als dat zo doorgaat, zit ik ook dit jaar nauwelijks achter de geraniums. De vraag is of dat erg is..., er is nog zo veel te doen. Veel te doen? Eècht wel. En als ik zelf niet kan bedenken welk boek ik wil lezen of welke boekhouding ik wil bijhouden dan is daar gelukkig nog onze overheid, altijd vol verrassingen.

Sturen 'ze' opeens aanslagen over de krant betrekking hebbend op de jaren vanaf 2006. Toen was er nog helemaal geen krant! Computerfoutje, of heb ik ergens iets verkeerds ingevuld? Kan altijd natuurlijk. Gelukkig, het eind van het liedje was, dat ook de belasting ervan overtuigd is geraakt dat deze krant pas in 2011 gestart is. En dan denk ik, hoe deden de mensen het dan voor die tijd, helemaal zonder het Hofkwartier?

Wat ik zeg, de overheid zit vol verrassingen. Maken 'ze' een paar jaar geleden een prachtig plaatje waarop precies staat hoe het er aan het begin van de Veenkade uit zal gaan zien, nadat de gracht in ere hersteld is en de onderwaterparkeergarage zal zijn aangelegd. Op dat plaatje zijn ook een paar terrasboten getekend. Compensatie voor het verdwijnen van de terrassen aan de Veenkade. 

Die drie terrassen, die zo’n aardige aanvulling zijn voor ons kwartier. Maar, toen kwamen de definitieve plannen en waren de terrasboten opeens verdwenen, 'ze' zeiden dat er geen plaats meer voor was. Hadden ze dat niet eerder kunnen bedenken dan? 

En dan denken wij, was het nu niet mogelijk geweest de terrassen te handhaven en aldaar een aanlegplaatsje te maken voor bijvoorbeeld watertaxi’s? Zodat je van hier gelijk over het water naar het station kunt? Moet je wel zo nu en dan even bukken, noemen we die bootjes dus de Buk-buk. Kun je kiezen tussen de Tuk-tuk en de Buk-buk.

Nu lijkt het wel of ik mopper op de overheid, een beetje is dat misschien ook wel het geval. Maar, als wij nu achter de geraniums zitten en proberen eerlijk tegenover elkaar en onszelf te zijn: hebben wij dan nooit eens iets fout gedaan? Zijn wij al onze afspraken nagekomen? Al die beloften die wij deden, altijd vervuld? Als we echt eerlijk zijn, doen wij ons dan niet een heel klein beetje mooier voor dan wij zijn? 

En als je achter de geraniums zit, als de zon weer is gaan schijnen, en je denkt aan de wereld en alles wat daar gebeurt, ben je dan niet gewoon blij met het Hofkwartier? Gewoon met wat we er samen van proberen te maken.