Hofkwartier

Nu we eenmaal zo fijn Frans bezig zijn in deze krant, is het een idee om even naar buiten te lopen, het quartier in. Dat doen ze bij de Alliance Française namelijk ook graag, en met name om even langs Michel te gaan.

Zo zou de titel van mijn bijdrage aan dit Franse nummer kunnen luiden. Op leeftijd komend en vanachter de gerania de wereld beschouwend. Zo kennen de trouwe lezers mij ook. Grappig trouwens, ook de Fransen noemen de geraniums gewoon geraniums.

Als Hagenaars liever niet worden herinnerd aan persoon en koningschap van Lodewijk Napoleon, dan kan men daar begrip voor hebben. Dat geldt des te meer voor de bewoners van het Hofkwartier, wier dagelijks leven immers is verbonden met het Paleis Noordeinde.

Als je rondwandelt door het Hofkwartier, loont het de moeite om af en toe ook even omhoog te kijken. Je ziet er mooie gevels, bijzondere ornamenten én een aantal prachtige torentjes. De vier mooiste heb ik voor deze krant vastgelegd. Een genot voor het oog!

Ik weet niet zo goed wat me vandaag overkomt. Ik ben vanmorgen door een hofdame aangekleed in een zwart glitterpakje met allemaal rood-wit-blauwe strikjes op mijn schouders. Ze kamde ook nog krullen in mijn haar. En toen schrok ik me toch echt een hoedje. Ze deed mij een soortement van zijden goudgeel kroontje op.

De erfprins Willem van Oranje, koning Willem I van 1815 tot 1840, kwam op 30 november 1813 vanuit zijn ballingschap in Londen aan op het strand van Scheveningen. De Fransen waren op de terugtocht en de val van keizer Napoleon was onvermijdelijk. Wat veel mensen niet weten, is dat onze eerste koning geen oranjetelg was, maar de uit Frankrijk geïmporteerde Lodewijk Napoleon.

Het is nu eenmaal zo: je komt er niet van los. Van het Hofkwartier bedoel ik. Ik was nog maar een half jaartje weg, Hare Majesteit achterna naar wat je zou kunnen noemen een Koninklijke Wachtkamer. Ik mag de plaats niet noemen en dat hoeft ook niet, maar de Oude Molstraat was voor mij onzichtbaar ver weg.

Dat is precies de vraag die ik heel vaak hoor. Meestal antwoord ik ontwijkend. Geen zin om ziel- en zaligheid met Jan en alleman te delen. Maar ik kan aan u natuurlijk best wat vertellen over het leven achter de gerania.

Zeker nu het buitenseizoen weer is begonnen, neuriet iedere inwoner van het Hofkwartier ze zonder erbij na te denken mee: de deuntjes die ieder kwartier over ons neerdalen vanuit de toren van de Grote Kerk. Soms zijn het melodieën die je niet verwacht van een carillon: een paar jaar geleden speelde de toren ieder uur het gitaarintro van Radar Love van Golden Earring.

Pagina's

Abonneren op Hofkwartier