het Hofkwartier nr 4 zomer 2012 > Een krant om naar uit te kijken

Een krant om naar uit te kijken

Een krant om naar uit te kijken

Vrolijke impressie van het zomerfeest in de Oude Molstraat

Het lijkt als de dag van gisteren, maar het is al weer een jaar geleden dat we aan de allereerste krant werkten, aan het eerste Hofkwartier

Een jaargang later kun je op een mooie zomerdag nog steeds op die twee vertrouwde plekken een ijsje eten. Bij het ijscokarretje voor Paleis Noordeinde en bij Florencia aan de Torenstraat. Zo ongeveer daartussen liggen de straatjes van het Hofkwartier bij elkaar. Als een van de oudste buurten van het land, omgrensd door het Binnenhof, Paleis Noordeinde, de Raad van State en de Grote Kerk.

Een kwartier van Hagenaars en Hagenezen, maar ook woon- en werkplaats van mensen uit de hele wereld. Sinds de middeleeuwen tot op de dag van vandaag. Vroeger waren het de buurtomroepers, die uit de eerste hand het laatste nieuws rondbrachten en nu hebben we allemaal een mobieltje voor onze laatste nieuwtjes. Maar een echte eigen krant, voor iedereen in de buurt, die was er niet.

De krant zou vier keer per jaar gaan verschijnen en we deden wat we beloofden. Met plezier. Ieder nummer opnieuw kwam de krant dichterbij. Het werd een vrolijke Haagse waaier aan informatie over onszelf, over onze geschiedenis en onze straat, over onze huizen en winkels, onze kerken en veilinghuizen, onze kappers en juweliers. Verhalen over onze toekomst en ons verleden, over jonge creatieve ondernemers en verdwijnende ambachten. Over veelbelovende plannen en treurigmakende leegstand.

Een krant als een papieren spiegel van wie wij zijn, waar we vandaan komen, wat we doen en laten in deze kleine wereld in de stad. Inmiddels weten we dat de krant bij het Hofkwartier hoort, zich overal thuis voelt en ingeburgerd is geraakt. Een stroom van aardige en positieve reacties vergezelt ons inmiddels telkens naar het volgende nummer. De krant wordt gelezen en uitgespeld, hij ligt overal, er wordt naar gevraagd en naar uitgekeken. Door bewoners en ondernemers en gelukkig ook door adverteerders. Je hoort het steeds meer: Wanneer komt-ie weer, de nieuwe Hofkwartier?

Ook deze vierde krant is er weer voor iedereen, aan het begin van de zomer. Lees maar, wandel maar mee: niet alleen in de Prinsestraat is te zien dat de tijd niet stil staat en het Hofkwartier steeds meer ook een culinair hart van de stad wordt. Het swingt hier deze zomer in muziekcafé’s en u kunt zowel verrast rondkijken in het Koninklijk Huisarchief als zonder vrees een tatoeage laten zetten.

En bij alles wat de krant aan verhalen en reportages biedt, vergeten we de Oude Molstraat natuurlijk niet. Zoals iedere zomer is het daar bijna iedere dag feest. Met als hoogtepunt  zang en dans in de laatste week van augustus. Voor heel het Hofkwartier en daarbuiten. Ook om naar uit te kijken.