Cadeautjes voor afscheid en welkom

Cadeautjes voor afscheid en welkom

Een stoet kunstenaars uit het Hofkwartier aan het werk, geïnspireerd door het afscheid van de koningin en de komst van het koningspaar. Te beginnen bij Marije Tolman. Marije, illustrator van kinderboeken, geniet van haar atelier achter de gevels van de Oude Molstraat. ‘Er hangt een goede spirit. Zodra je er binnenwandelt, beleef je een oase van rust.’ Marije maakt het liefst autonome kinderboeken ­zonder tekst. ‘Het zijn zoektochten in beeld.’

Ze spoort kinderen en volwassenen aan om bij het (voor)lezen van haar boeken hun fan­tasie te laten gaan. ‘Kinderen worden dagelijks geconfronteerd met ingevulde verhalen. Het is fijn om daar even uit te kunnen ontsnappen. Uit betrouwbare bron weet ik dat de prinsesjes dol zijn op het prentenboek De boomhut, een tekstloos prentenboek dat ik samen met mijn vader heb gemaakt.’

‘In het voorjaar zal mijn nieuwe prentenboek verschijnen bij uit­geverij Lemniscaat, in samen­werking met Diergaarde Blijdorp. Wellicht kunnen de prinsesjes genieten van het boek bomvol beesten. Koning Leeuw staat er ook in!’

In het pand aan de Nobelstraat 3 tref je zowel Chairs van Harriet van Oordt als de Kunsthandel Kunst en Interieur van Paul Wezenberg. Bezoeker kunnen zich hier laten inspireren door verrassende combinaties. ‘Een van de leuke dingen van deze tijd is dat mensen vrijer zijn bij het inrichten van hun huis.’

Harriet koopt bijzondere meubels in uit verschillende eeuwen. De stoelen en banken die ze uitzoekt, worden met tra­ditionele technieken gerestaureerd. ‘Hoe ga je om met het hout, dat is de basis. Doorleefd patin krijg je bijvoorbeeld niet meer terug.’

Na de restauratie staan de meubels in de onderstof in de winkel. De nieuwe eigenaar kan dan kiezen uit een grote collectie stoffen en de meubels vervolgens laten bekleden. ‘Een oude stoel hoeft helemaal niet oubollig te zijn!’ Harriet werkt in opdracht van het Instituut Collectie Nederland, maar vooral voor particulieren. De stoelen zijn van de Haagse meubelmaker Albert Eeltjes, die onder andere stoelen maakte voor Huis ten Bosch.

Marleen Guthschmidt zit al bijna 25 jaar in de Prinsestraat. Toen zij met haar galerie voor sieraden en kleine objecten begon, zag de straat er nog armoedig uit, maar ze wist dat er potentie in de buurt zat. Ook toen al waren er leuke ondernemers. Samen wisten zij de straat op te peppen tot wat het nu is. Marleen is opgeleid aan de Haagse Vrije Academie en zowel haar jonge als niet meer zo jonge klanten hebben iets met beeldende taal.

Met haar galerie vertegenwoordigt Marleen het werk van dertig ontwerpers uit binnen- en buitenland. Ze zoekt bij het samenstellen van de collectie altijd de grenzen op: het moet exclusief zijn. Alle sieraden die ze verkoopt, kunnen worden aangepast aan de wensen van de klant en dierbare oude sieraden met een emo­tionele waarde kunnen opnieuw worden vormgegeven. Dat kan in haar eigen atelier, of bij een van de aangesloten ontwerpers.

Albert in ’t Veld is beeldend en schrijvend kunstenaar. Hij werkt in opdracht van de overheid, bedrijven en particulieren. Zijn monumentale werk bestaat vaak uit een combinatie van (roestvrij) staal en neonglas. In opdracht heeft Albert ook meubels en interieurs vormgegeven. Maar hij heeft meer talenten. Vier gedichtenbundels zijn van zijn pen en met Henk van Ulsen stond Albert als dichter in het theater. Hij woont sinds 1972 in Het Hofkwartier en zou absoluut niet willen vertrekken.

‘De gemeente heeft in de jaren 80 en 90 veel geïnvesteerd in het kwartier, vooral als uitgaansgebied is het sterk verbeterd.’ Op dit moment is hij verantwoordelijk voor de afdeling beeldende kunst van het Louis Couperus Festival. Hij heeft het logo van het festival zelf ontworpen. Zijn getoonde werk laat een schrijver herleven die kind aan huis was bij zijn zuster in de Molenstraat.

Toyin Loye van Chiefs & Spirits is in de eerste plaats kunstenaar. Dat hij ook een galerie heeft, is voor hem vanzelfsprekend. In zijn geboorteland Nigeria gaan kunstenaarschap en commerciële activiteiten altijd samen. Als kind leerde hij al over de internationale instituten in Den Haag. Later werd hij verliefd op deze stad en inmiddels zit hij alweer 19 jaar in de Prinsestraat.

In de loop der jaren heeft hij de straat zien ontwikkelen. ‘Gelukkig is de Prinsestraat ‘not too polished’ geworden. Het is een plek met waarden. Bezoekers komen hier niet om te shoppen, ze gaan op onderzoek uit, het moet een ont­dekkingstocht zijn. De leden van de internationale gemeenschap en de toeristen die in het Hofkwartier komen, hebben iets te besteden, zij zijn uit op kwaliteit.’ Toyin ontvangt de gasten van het Paleishotel en het Parkhotel dan ook graag in zijn galerie. De getoonde ‘koningin’ is werk van zijn hand.

‘Piepers in de Juffrouw Idastraat, dat vergeet je nooit meer.’ Decorateur Rob Piepers heeft er geen seconde spijt van gehad dat hij zich 23 jaar geleden op deze plek in het centrum heeft gevestigd. Zijn werk is zijn hobby. ‘Ik maak mooie dingen en dat is leuk.’ In zijn atelier vind je een collectie van bijzondere stoffen van 40 tot wel 1000 euro de meter. Hij richt iedere ruimte, van appartement tot paleis, stijlvol in.

Weelderige gordijnen, prachtig beklede stoelen, draperieën aan hemelbedden, wanddecoraties of een sierlijk kussentje voor op de bank. Het kan allemaal. Samen met zijn mensen probeert hij steeds weer nieuwe dingen uit. Vaak in opdracht, omdat de klant iets bijzonders wil. De meeste klanten kunnen het zich veroorloven om hem een opdracht te geven, maar er zijn ook mensen die er echt voor sparen. Het kussen en de kroon werden speciaal voor deze editie van Het Hofkwartier gemaakt.

Meesterbouwer Peer Dellen houdt van de sfeer in zijn smalle straatje. Hij werkt sinds vijftien jaar vanuit de Nobelstraat, maar bouwt al 40 jaar gitaren. Hij leerde het vak van zijn vader. Peer heeft in zijn leven al duizenden klassieke instrumenten afgeleverd, maar ‘ik maak nu alleen nog gitaren die ik zelf leuk vind.’ In zijn atelier werkt hij samen met Arie Kuipers, een oud-binnenhuisarchitect. De wens van de klant wordt vertaald in een 3D-ontwerp op de computer. Een geheel automatisch gestuurd apparaat zaagt de gitaar vervolgens uit.

Peer beschikt over een grote verzameling mooie stukjes oud hout en materiaal voor verschillende soorten inlegwerk. Een deel van deze voorraad is nog van zijn vader. ‘Zo krijgt de liefhebber een instrument dat uniek is, dat hij altijd al heeft willen hebben.’ Peer heeft ondermeer gitaren voor de Golden Earring gebouwd. Als je zijn werk op de foto ziet, begrijp je al een beetje waarom.

Sinds november 2012 vindt u in de Molenstaat maar liefst vier goudsmeden op één adres. Een van hen is ook edelsteenkundige. Afgestudeerd aan de vakschool in Schoonhoven vormen ze samen OH DEAR, een belevenis voor de sieradenliefhebber. Alles in de winkel is door henzelf ontworpen en gemaakt. Met vier ontwerpers valt er dus veel te kiezen! OH DEAR is geen reparatieatelier, maar aanpassingen aan hun eigen werk zijn natuurlijk altijd mogelijk.

Ze vielen alle vier voor het Hofkwartier. Met een gezellige lunchroom aan de overkant en een fietsroute voor de deur, was de keuze voor de Molenstraat zo gemaakt. Bij OH DEAR is iedereen die van mooie sieraden houdt van harte welkom. De drempel om naar binnen te gaan, moet ook vooral laag blijven, vinden ze. De afgebeelde ring is van geoxideerd zilver met 18ct rood- en geelgoud en een 5.00ct Rubeliet.

Dankzij Stadsherstel heeft Paul Berkhout, restaurator van antieke meubelen, al 31 jaar een atelier aan de achterzijde van de Oude Molstraat. ‘Een fantastische, bijna meditatieve plek. En als je de voordeur uitstapt, sta je weer midden in de stad en hoor je de Prinsestraat.’ Paul werkt in grote harmonie samen met de andere atelierhouders in het hofje. Vroeger kreeg hij zijn opdrachten ook via de antiekhandel en van het Gemeentemuseum, maar nu zijn het met name particulieren.

‘Tegenwoordig worden meubels vooral gerestaureerd vanwege de emotionele waarde, marktwaarde speelt bij mijn klanten vaak geen rol’. Bij het Venduehuis om de hoek vindt hij regelmatig iets moois, wat hij dan helemaal opknapt. Zijn producten zijn te koop via zijn webshop. Op de zolder ligt een grote verzameling oud hout. De spiegel is uit dit oude materiaal gemaakt. Hij hoopt dat het koningspaar er zich vaak in zal spiegelen, om zo een moment van reflectie te beleven.

Marenthe Otten, van oorsprong grafisch ontwerper, maar nu voor 90% illustrator, heeft dagelijks het gevoel dat ze een film binnenstapt als ze de voordeur van de Oude Molstraat doorgaat op weg naar haar atelier dat ze deelt met andere ambachtslieden. ‘Je voelt dat er hier al veel gebeurd is. Bovendien is het inspirerend om met ambachtsmensen samen te werken en niet alleen met ontwerpers. Een mix van mooie energieën.’ Ze werkt in opdracht van (grote) bedrijven en ontwerpt beeld en typografie voor merken.

Een postzegel van PostNL is van haar hand. Via Popje.com kun je haar geboortekaartjes, trouwkaarten en prenten online bestellen. Het ontwerp op A3-formaat, dat zij hier toont, gaat over liefde. De verschillende uitingen zijn door haar geïllustreerd en vertaald naar een samenhangend beeld. Het illustreert dat liefde het antwoord is bij ‘moeilijke’ vraagstukken, die Máxima ongetwijfeld zal tegenkomen in haar nieuwe positie, maar ook als vrouw, moeder en echtgenote.

Christian van Grinsven is ‘het best bewaarde geheim van het Hofkwartier.’ Toen de zilversmid voor het eerst zijn atelier binnenkwam, voelde het als een warm bad. In de werkplaats heerst een grote rust en de ruimte ligt prachtig verscholen achter een van de oudste straten van Den Haag. Alles dankzij de Stichting Stadsherstel. Christian is opgeleid in Schoonhoven en restaureert groot zilver. Kandelaren, broodmandjes, miniaturen. Kortom, alles wat je op een fraai gedecoreerde tafel in Den Haag kunt vinden.

Want in deze behoudende stad wordt nog steeds met zilver gedekt. Niet alleen aan het Hof en in de residenties van de ambassadeurs, ook bij gewone Haagse families. Daar ligt veel liefde en bezieling in. Sieraden maakt Christian niet, maar hij ontwerpt en maakt wel nieuwe objecten. De kandelaar van zilver en coromandelhout met een afmeting van 40x40x60 cm kreeg van hem de titel ‘Electric Light’ en als thema: duurzaamheid van onze natuurlijke bronnen.

Herman Romberg werd geboren in Zuid-Afrika en was als klein jongetje al gefascineerd door sieraden. Een familielid bracht hem al vroeg in contact met het edele goudsmedenambacht, waarna hij pas echt door het virus werd gegrepen. Hij voltooide zijn opleiding bij Sid Foreman, een vooraanstaand bedrijf dat verschillende Diamond Awards heeft gewonnen. Een reis naar Europa, waarin hij de oorsprong van zijn ambacht wilde ontdekken, bracht hem naar Nederland. Vijftien jaar geleden vestigde hij zich in het Hofkwartier.

‘Ik hoor in deze mooie buurt.’ Hij ontwerpt en maakt zijn modern klassieke sieraden helemaal zelf. Herman is zich zeer bewust van wat hij noemt ‘de symboliek van het juweel’; opdrachten worden vaak gegeven ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis. Zijn klanten zijn vaak wat ouder, hij werkt niet echt voor een jong publiek. Bruidsparen weten hem echter wel te vinden voor exclusieve trouwjuwelen van zijn hand. Zijn rijke collectie is te bewonderen op zijn website. De getoonde ring spreekt voor zichzelf.

Goudsmid Alexander Gravemaker is van de hoofdstad naar de hofstad verhuisd. Hij had geen minuut bedenktijd nodig. Zijn atelier bevindt zich al weer twee jaar in het Hofkwartier. ‘Stadsherstel wil hier het liefst ambachtsmensen in haar panden, mijn beroep past helemaal in het buurtje.’ Alexander werd opgeleid aan de Vakschool Edelsmeden Amsterdam, maar leerde het ambacht vooral in de praktijk. Meestal schetst hij zijn ontwerpen in samenspraak met de klant, maar hij heeft ook een eigen collectie.

Alexander maakt zijn sieraden helemaal zelf, van het smeedwerk tot het zetten van diamanten en kleurstenen. Je kunt hem aan het werk zien in zijn winkel, De Gouden Mol, waar je ook voor reparaties terecht kunt. Zijn moderne sieraden met een klassieke inslag passen bij ‘eigenzinnige mensen die voor eigentijdse sieraden komen’. De getoonde manchetknopen koos hij uit voor zijn naamgenoot en toekomstig koning.