Oude Molstraat

Deze editie van uw krant geeft een Frans inkijkje in ons Hofkwartier. Voor Rita en mij dus een uitstekende gelegenheid om weer eens bij Pastis te dineren. Onze gastvrouw Annick ontvangt ons zeer hartelijk. Zodra we aan tafel zitten, krijgen we een glaasje Pineau des Charentes van het huis.

In het korte deel van de Oude Molstraat zit Theesalon Lapsang. Het is al jaren een leuke plek voor ontbijt, lunch of een high tea, maar ’s avonds was het er stil en donker. Dat is nu anders. In de gezellige ruimte wordt nu in ploegendienst gewerkt. Eerst de thee, dan de wijn. De wijnbar van Just Grapes gaat om 18.00 uur open en sluit rond middernacht.

Begin november 2013 heeft zich een nieuw winkeltje in de Oude Mol ontpopt met de naam Monastic store – een kloosterwinkeltje dat online en offline te vinden is. Nóg een winkeltje erbij? Wat maakt deze nieuwe winkel in het Hofkwartier nu zo bijzonder? Marjolein van de Moosdijk, een bewoonster uit de Oude Mol, kwam met het idee.

Oude Molstraat, Juffrouw Idastraat, Papestraat, Molenstraat: ‘Wat zorgt iedereen toch fijn voor die panden’ zal de ver­zuchting zijn van menige argeloze bezoeker aan het Hofkwartier. Dat ís ook zo en wat dat betreft staat de buurt er beter bij dan pakweg veertig jaar geleden. En nee, dat ging jammer genoeg niet vanzelf!

Wanneer je wat vaker slentert door het Hofkwartier, vallen je de verschillen tussen de straatjes beter op. Het drukst zijn natuurlijk de winkelstraten, dus de paar stillere woonstraten haal je er zo uit. De Oude Molstraat wordt doorsneden door de drukke Papestraat/Nobelstraat en heeft in het midden de Willibrorduskapel, het Willibrordushuis en daartegenover de voormalige kweekschool.

Voor de tweede uitgave van het Hofkwartier waren we te gast bij Ratu XX Raja in de Prinsestraat. De eigenaar, Bas Winkler, vertelde ons dat hij graag bij Le Café eet wanneer hij zelf niet in de keuken staat. Hij raadt ons aan wel te reserveren, het zit bijna altijd vol. Deze keer ga ik met Rita van Hasselt eten, dan kunnen we tegelijkertijd de opzet van de krant doornemen.

Het lijkt als de dag van gisteren, maar het is al weer een jaar geleden dat we aan de allereerste krant werkten, aan het eerste Hofkwartier

Zij tekent en hij schildert. Zij maakt prentenboeken en hij is een etser. Dochter en vader. Marije Tolman en Ronald Tolman. Ik ontmoet de dochter in haar lichte atelier in het hofje achterin de Oude Molstraat.

Dit kinderliedje is voor de familie Van Houdt 150 jaar werkelijkheid geweest. In het pand Oude Molstraat 38 zat al vanaf het begin van de 19e eeuw een bakkersbedrijf.

Pagina's

Abonneren op Oude Molstraat