Restaurant

Loop vanaf de Torenstraat de Nobelstraat in. Of de Kleine Nobelstraat, dat maakt niet uit. Of beter nog: benader dit leuke mediterrane restaurantje vanuit de Prinsestraat. In een 18de-eeuws monumentaal pandje waarin volgens oude boeken nog een waterput te vinden moet zijn, is niet zo heel lang geleden een piepfijn restaurant gevestigd.

Al vanaf het allereerste uur dat Horas en Wanda in de lente van 2011 de deuren openden van hun kleine witte brasserie aan het einde van de Prinsestraat, fietst Horas op zijn regenboogfietsje door het Hofkwartier. En vanaf de eerste dag staan er natuurlijk overal kookboeken. En straks is er als het gaat lukken het gedroomde terras aan de bomengracht aan de overkant.

Deze editie van uw krant geeft een Frans inkijkje in ons Hofkwartier. Voor Rita en mij dus een uitstekende gelegenheid om weer eens bij Pastis te dineren. Onze gastvrouw Annick ontvangt ons zeer hartelijk. Zodra we aan tafel zitten, krijgen we een glaasje Pineau des Charentes van het huis.

In het korte deel van de Oude Molstraat zit Theesalon Lapsang. Het is al jaren een leuke plek voor ontbijt, lunch of een high tea, maar ’s avonds was het er stil en donker. Dat is nu anders. In de gezellige ruimte wordt nu in ploegendienst gewerkt. Eerst de thee, dan de wijn. De wijnbar van Just Grapes gaat om 18.00 uur open en sluit rond middernacht.

In het pand naast Korzo in de Prinsestraat is een nieuw restaurant geopend. Na de verhuizing van restaurant Max naar Amsterdam heeft Rutger van Loon hier zijn droom waargemaakt. Mijn tafeldame en ik besloten Floc met eigen tong te gaan ervaren.

Vlak na de opening in april 2009 moest het allemaal nog een beetje wennen. Geen vlees geen vis, zeg maar. Niet Chinees noch Europees. Maar inmiddels heeft chef-kok Han zijn eigen stijl ontwikkeld. HanTing staat voor een verrassende combinatie van tradities en ingrediënten, zowel uit het oosten als het westen.

Dit is het, het restaurant van Chef Edward van Dalen en Maître Jeroen Bosman. Na het vorige etentje in het Hofkwartier bleef de vraag over duurzaamheid mij bezighouden. Vinden wij dierenwelzijn, biologisch, fairtrade en seizoensproducten eigenlijk wel belangrijk of is het onderschikt aan gewoon lekker eten?

Al sinds de vijftiende eeuw is ’t Goude Hooft een van de meest markante gebouwen van het Hofkwartier. Het pand op de Dagelijkse Groenmarkt fungeert als entree voor de achterliggende historische winkelstraten, zeker nu het in 2012 rigoreus is verbouwd. En die verbouwing, die was hard nodig, signaleerden de horecaondernemers René Bogaart en Jan van Asselt.

Britten à table! is een nieuwe winkel waar u joie de vivre koopt: alles voor de mediterrane tafel, van servies tot biologische kruiden. Daarnaast kunt u er lunchen en is er een stijlvolle ruimte voor vergaderingen of recepties. En op donderdagavond geniet u er van een wisselend menu, dat ook gretig aftrek vindt bij de winkeliers uit de buurt.

Voor de tweede uitgave van het Hofkwartier waren we te gast bij Ratu XX Raja in de Prinsestraat. De eigenaar, Bas Winkler, vertelde ons dat hij graag bij Le Café eet wanneer hij zelf niet in de keuken staat. Hij raadt ons aan wel te reserveren, het zit bijna altijd vol. Deze keer ga ik met Rita van Hasselt eten, dan kunnen we tegelijkertijd de opzet van de krant doornemen.

Pagina's

Abonneren op Restaurant