het Hofkwartier nr 10 najaar 2014 > Het Van Prinse-duo Horas & Wanda

Het Van Prinse-duo Horas & Wanda

De droom van een terras aan de Lindegracht

Het Van Prinse-duo Horas & Wanda

Al vanaf het allereerste uur dat Horas en Wanda in de lente van 2011 de deuren openden van hun kleine witte brasserie aan het einde van de Prinsestraat, fietst Horas op zijn regenboogfietsje door het Hofkwartier. En vanaf de eerste dag staan er natuurlijk overal kookboeken. En straks is er als het gaat lukken het gedroomde terras aan de bomengracht aan de overkant. ‘Het komt er echt wel hoor,’ zegt Wanda.

Wanda & Horas op zoek naar hun favoriete gerechten

Iedereen weet dat Horas en Wanda in Van Prinse & Co het constante koppel vormen. Ze zijn in alles op elkaar ingespeeld. Vullen elkaar in vloeiende harmonie aan. Vanaf het terras met de vrolijke oranje parasols tot aan de keuken achterin, waar het duo tovert met telkens nieuwe taarten en alweer een andere warme quiche. Of een bruine etalageboterham, waar twee vriendinnen aan een van de tafeltjes achterin plezier aan beleven.

Zo is het altijd. Open deur voor een stoet van vrienden, bekenden en vrolijke vaste klanten, die als gasten worden verwelkomd als in een huiskamer, met een muur vol plaatjes, kleine herinneringen, prinsportretjes en twee bijzondere schilderijen van Harry Wich. En weer een stapeltje nieuwe kookboeken! En niet te vergeten een groeiende verzameling brocante uit Frankrijk. Horas zegt het tegen mij, maar het is voor hun hele kleine grote wereld: ‘Iedereen is gelijk voor ons.’

Altijd cappuccino
‘Ha, Ineke en Jan Paul, kom binnen.’ Wij zijn ook twee van die vaste gasten, Ineke en ik. Vanaf het begin. ‘Altijd cappuccino,’ roept Horas, weet Wanda. ‘Met een spaatje. En natuurlijk jullie favoriete  bosvruchtentaartje.’ Ik lees er de krant, we kletsen en genieten van ons vaste morgenloopje van om de hoek.

Horas vertelt me dat hij een ongelooflijke energie heeft en houdt van perfectie. Wanda is de heldere geest. Zij zorgt voor het overzicht. Ze houdt de administratie bij en doet de bestellingen. Samen struinen ze dagelijks hun leveranciers af op zoek naar hun favoriete gerechten. Van de super tot de eigen groenteboer en de warme bakker. Ze werken het liefst met biologische producten. Wanda stelt de kaart samen. Horas sjeest op zijn fietsje naar zijn vaste zaak en met zijn goede neus haalt hij de laatste ingrediënten bij elkaar. Meteen daarna staat het duo samen in de keuken voor het laatste kleurtje op de quiche. En stellen ze het menu van de dag vast. Het is hun beider liefde, passie en inspiratie.

Als het maar even kan, is Horas in het huis van zijn vriend Hans in Frankrijk. Dat is hun grote geluk samen. Het huis in het hoge noorden op het ruime platteland. ‘Het is ons fijnste plekje,’ zegt Horas. ‘Ik voel me er echt buiten en kom er tot rust. Ik loop alle brocantes af en doe er mijn ideeën op.’ Als je Wanda op Facebook volgt, dan weet je dat ze heel actief is met haar drie kinderen en haar vriend Joop. Veel leuke uitjes met elkaar en aan de foto’s te zien is Wanda ook altijd op zoek naar vernieuwing van recepten. Dat is haar bevlogenheid.

We hebben het nog even over de jarenlange ellende en puinhoop voor de deur. De tragiek en wanhoop en het verlies voor alle winkels en zaken om ons heen. Het hield maar niet op. Maar gelukkig was het op een goede dag toch voorbij en liep er weer water in de gracht, waar bomen komen te staan en daaronder hun gedroomde terras.

www.vanprinseco.nl