het Hofkwartier nr 6 winter 2012 > Het 'Hooft' van het Hofkwartier

Het 'Hooft' van het Hofkwartier

Het 'Hooft' van het Hofkwartier

René Boogaart en Jan van Asselt voor hun Haagse Herberg Anno Nu.

Al sinds de vijftiende eeuw is ’t Goude Hooft een van de meest markante gebouwen van het Hofkwartier. Het pand op de Dagelijkse Groenmarkt fungeert als entree voor de achterliggende historische winkelstraten, zeker nu het in 2012 rigoreus is verbouwd. En die verbouwing, die was hard nodig, signaleerden de horecaondernemers René Bogaart en Jan van Asselt. In 2008 raakte Bogaart, die een voetbalwedstrijd in het ADO stadion bezocht, aan de praat met de eigenaar van 't Goude Hooft.

"Als je ’t Hooft wil verkopen, laat het me dan weten”,  had Bogaart gezegd. Drie jaar later werd het pand hem inderdaad aangeboden, en begon er voor Bogaart en goede vriend en ­zakenpartner Jan van Asselt een groot avontuur. 't Goude Hooft ligt in het hartje van de stad, op een kruispunt van ­hippe, drukbezochte winkelstraten, in de buurt zijn fraaie musea ­gevestigd en natuurlijk ligt het Binnenhof op een steenworp afstand. Die traffic, het vele menselijke verkeer die deze plek genereert, geeft bij de heren de doorslag om niet alleen de aankoop in gang te zetten, maar ook een grootschalige verbouwing te starten.

Traffic, het feit dat het gebouw in de loop ligt van de meest belangrijke winkelstraten van het oude centrum biedt kansen. Daarnaast was het ’t Goude Hooft een erg bekende naam in de residentie. Menig Hagenaar en Hagenees heeft hier een koffietje, thee of als kind een ranja met een rietje gedronken. Dat Koningin Wilhelmina hier nog heeft geluncht doet ook nog steeds de ronde. De laatste jaren echter was niet alleen het gebouw erg verwaarloosd, aan de bediening en de kaart schortte ook nogal het een en ander. Het was er dikwijls wat kil binnen, de kaart was niet meer zo aantrekkelijk en bovendien nogal aan de prijzige kant. Vergane glorie, zou je kunnen zeggen.

Dat beeld moest radicaal veranderen, meenden de twee horecaondernemers. ‘De uitdaging was om ‘t Goude Hooft weer terug te geven aan Den Haag', vertelt René. 'En dan niet meer aan alleen de inwoners in goede doen, maar aan iedereen. En daar horen ons inziens redelijke prijzen en een overzichtelijk en herkenbaar menu bij.’

Maar eer er überhaupt een menukaart kon worden samengesteld moest het gebouw volledig worden gestript en herbouwd. Ook moest worden nagedacht over de aloude horecaondernemerswet: als je een minder goed lopend restaurant overneemt, verander je de naam. Bogaart: ‘Dan weet iedereen dat het om een nieuw bedrijf gaat. Met een nieuwe koers, een nieuw elan. En dat wekt nieuwsgierigheid op.’ Toch besloten de mannen, na intensief wikken en weken, de naam niet te veranderen. ‘Deze taverne heet al een paar honderd jaar ’t Goude Hooft. We besloten de geschiedenis te volgen. Maar dan wel door een nieuw hoofdstuk te schrijven!'

Bogaart en Van Asselt zijn niet voor niets succesvolle ondernemers. Ze zien kansen waar anderen alleen maar problemen zien. De op handen zijnde verbouwing van dit grote pand in het hart van de stad zou een jaar gaan duren. 'Tout' Den Haag zou een jaar lang langs het gebouw lopen en zich afvragen: wat gebeurt hier? Wat gaan 'ze' met 'ons' 't Goude Hooft doen?

Ze besloten daarom de lokale zender TV-West te benaderen met een variant op de televisieserie Ik vertrek. Bogaart: ‘Daarbij gaat het om twee mensen met een ideaal. Die worden gevolgd en  je krijgt alles te zien. De dingen die fout, maar ook goed gaan. Kortom, eerlijke televisie.’ De mensen van TV-West reageerden enthousiast. Dat leverde al tien schitterende afleveringen van twintig minuten op onder de titel ’t Goude Hooft, en er is inmiddels zelfs een tweede reeks opnames gestart.

De twaalf maanden durende verbouwing (kosten: 4 miljoen euro) van ’t Goude Hooft is volledig te volgen op de lokale televisiezender. Alles wat is verspijkerd aan het 1850 vierkante meters tellende pand, op, in en boven de grond, is gefilmd. Zo is goed te zien met hoeveel respect voor de bestaande architectuur de mannen de verbouwing hebben aangepakt. ’t Goude Hooft is namelijk een rijksmonument met een lange geschiedenis. 

Bogaart: ‘We hebben een balans kunnen vinden tussen oud en nieuw. We hebben zelfs een lift in laten bouwen. Daarbij hebben we veel te danken aan de gemeente Den Haag. Die reageerden steeds positief, ze waren blij met onze energie. De wethouders en ambtenaren dachten in oplossingen, niet in problemen. En op die manier kun je natuurlijk met elkaar iets bereiken. We hebben de gemeente gezien als een partner.’

’t Goude Hooft werd in juni van dit jaar heropend. En wie er langs loopt, ziet dat het met de traffic wel goed zit. Niet alleen het restaurant, maar ook het terras zit iedere avond vol, zelfs bij minder aangename temperaturen De royale terrasverwarming die onder de fijne luifel is bevestigd, zal daar ongetwijfeld debet aan zijn. Bogaart: ‘Het restaurant zit ieder weekend vol, terwijl wij er vanuit gingen dat de omzet overdag gehaald moest worden, en uit het organiseren van feesten en partijen.'

Het gerenoveerde 't Goude Hooft heeft namelijk meer te bieden dan alleen een terras en restaurant. Er is een geweldig chique 'feest' kelderverdieping bijgekomen, de ‘ondergrondse’ is voorzien van een prachtig lichtplan en natuurlijk goed geoutileerd met een complete DJ-installatie. Op de eerste ­etage kan getrouwd worden, 't Goude Hooft is een officiele trouwlokatie. Bruid en bruidegom kunnen zelfs meteen door naar hun bruidssuite. Want ’t Hooft heeft met een nieuwe ­inrichting ook zijn oude bestemming weer terug: die van herberg.

www.tgoudehooft.nl