het Hofkwartier nr 8 najaar 2013 > Denken aan thuis onder de Spaanse zon

Denken aan thuis onder de Spaanse zon

Denken aan thuis onder de Spaanse zon

De zomer moest nog zomer worden toen wij naar het zuiden trokken. Wij hadden onze burgerplicht gedaan, in de kou en de regen tegen de komst van het Spuiforum gedemonstreerd. Hopen dat zoiets een beetje helpt.

Nauwelijks gerania in de Provence
Het strand van de Costa Daurade

Dus met een gerust geweten richting zon. Gelukkig lukte het ons de zon te vinden in Frankrijk. Fluks de tent opgezet. Ai, ai, wat een wind, een forse mistral. Niet leuk. Na een paar dagen verder weg van het Hofkwartier naar de lavendelvelden van de Provence. Volop zon. Nauwelijks gerania. Toch een goede plek om te bedenken hoe fantastisch het wonen in het Hofkwartier is. Neem bijvoorbeeld het boodschappen doen. Hier hoeven wij alleen maar vanachter de gerania naar beneden af te dalen en dan kunnen wij te voet alle inkopen doen die wij denken nodig te hebben. Vakantie is heerlijk, maar toch moet het inkoopteam telkens met de auto.

Dan zit je voor je tent uit te rusten van het inkopen doen en gaan je gedachten naar de terugkerende gracht en de garage daar­onder. Zou het ze echt lukken, en op tijd? Of krijgen wij hier ook Amsterdamse Noord/Zuidlijn toestanden? 

Om redenen die u niets aangaan, maar die erop neerkomen dat een zeer naast familielid een kleine supermarkt had gepacht en onderwijl ook vader was geworden (zodat ik nu opa ben), en dus dringend hulp van uitgerekend mijn persoon nodig had om de zaak draaiende te houden, gingen wij, na te hebben genoten van de Provence, naar de Costa Daurade in Spanje.

Wat prachtig, een minimarkt, direct aan het strand! Heerlijk, allemaal mensen met een goed humeur, ze zijn allemaal met vakantie. Dat is prettig werken, veel brood afbakken, vakkenvullen, de hele dag het ingelopen en ingewaaide zand opvegen, kassa bedienen; ook een minimarkt is een heel bedrijf! En dan dwalen je gedachten af naar al die winkels in ons Hofkwartier, wat moet daar ongelooflijk hard gewerkt worden! Ik heb nu een kleine blik achter de schermen kunnen werpen, mijn bewondering voor al die zelfstandigheden is enorm toegenomen.

Zeer bewust werd ik mij ook van de afvalproblematiek, de hoeveelheid verpakkingsmateriaal, het karton en het plastic, het is ook in een minimarkt ongelooflijk. Hoeveel moet dat dan wel niet zijn in ons eigen Hofkwartier? En hebben wij niet al een paar jaar geleden aan de gemeente voorgesteld een aparte afvalophaaldienst in te stellen in ons kwartier, bijvoorbeeld alle dagen afval ophalen tussen 18 en 19 uur? Waarom is dat nooit gerealiseerd, niet eens als experiment? Was er niet een Plan van Aanpak, van waaruit dat experiment eenvoudig had kunnen worden bekostigd?

Bozige gedachten, die onder de Spaanse zon gemakkelijk verdwijnen. Het Hofkwartier lijkt dan ver weg. Totdat je ’s avonds in de tuin van je huisje de gerania in de emmer ziet en denkt: ‘Oost west, thuis (gerania) best’.