het Hofkwartier nr 8 najaar 2013 > Rossana kookt met liefde per tutti

Rossana kookt met liefde per tutti

Ambachten deel 8: Catering

Rossana kookt met liefde per tutti

Geef je een party, houd je receptie of vier je een feest? Of wil je dat iemand bij je thuis komt koken of het eten langsbrengt? Steeds meer restau­rants in het Hofkwartier verzorgen catering. Catering per tutti is erin gespecialiseerd.

Ze is geboren in een plaatsje ‘met áchter mij de berg en vóór mij de zee’. Rossana Gianfranceschi groeide op in een dorp met slechts hondervijftig inwoners vlak onder de plaats Carrara, beroemd om zijn marmer. 

‘Als jong meisje wilde ik al chef-kok worden. Koken was mijn passie. Op mijn dertiende werkte ik al in de keuken van een restaurant. Ik heb het van mijn moeder. Mijn ouders waren allebei heel creatief. Mijn vader herstelde de carrosserie van antieke auto’s en schreef gedichten en toneelstukken. Hij gaf mij altijd de hoofdrol en we hadden veel succes. Hij is zestien jaar geleden overleden. Ik droom nog elke nacht van hem. Gelukkig zijn mijn moeder en broer en zus er nog. En mijn dochter.’

Als jonge vrouw werkte Rossana na haar studie met gehan­dicapte kinderen en in een ziekenhuis. Maar daarnaast ‘altijd, ja altijd in restaurants’. Toen ze in een kleine kiosk tegenover de kunstacademie in Carrara werkte, ontmoette zij de liefde van haar leven. Een Nederlandse student die ze zonder aarzelen volgde naar Nederland. Toen zat ze opeens in Eindhoven, ze sprak drie talen maar geen Nederlands of Engels. Gelukkig verhuisden haar vriend Raven van Enckevort en zij al snel naar Den Haag, naar een huis niet ver van de zee.

Ze moest wennen aan de andere cultuur. Dat je zomaar op straat een broodje eet, of met vriendinnen in een restaurant kunt eten zonder man, dat mensen zachter praten en auto’s bijna nooit toeteren. Het was een heel nieuwe ervaring. ‘Ik heb veel geleerd in Nederland,’ zegt ze, ‘ik vind de mensen hier optimistisch, ze klagen niet.’ Op een dag had ze genoeg van bazen en besloot ze een eigen bedrijfje te beginnen. En dat is Catering per tutti in de Korte Molenstraat geworden. ‘Midden in het Hofkwartier, een dorp in de stad.  Hier voel ik me thuis, we zitten allemaal in één boot en zijn aardig voor elkaar.’

Samen met Raven, die beeldhouwer en restaurateur geworden is, knapte ze het verwaarloosde pandje op en schilderde het in warme Italiaanse kleuren. Het ruikt er heerlijk, want Rossana kookt er dagelijks Italiaanse gerechten met uitsluitend verse producten en met kruiden uit haar eigen tuin. Ook verkoopt ze de versgeperste olijfolie van haar broer uit haar dorp en nog veel ander heerlijks uit haar geboortestreek. Je kunt bij haar met een klein gezelschap komen eten, een kookworkshop volgen en wijn proeven. Ze kookt bij je thuis voor kleine en grote partijen. En als het een beetje wil, zingt ze opera voor je zoals ze voor mij deed. En als het even rustig is schrijft ze haar verhalen op... want ook schrijven is een passie van Rossana.

www.cateringpertutti.nl

Even in Italië bij Rossana Gianfranceschi