het Hofkwartier nr 8 najaar 2013 > 'Zet je keel open als een kathedraal'

'Zet je keel open als een kathedraal'

'Zet je keel open als een kathedraal'

‘Den Haag: je tikt ertegen en het zingt’, dichtte Gerrit Achterberg. Ja, zingen is fijn, zingen geeft lucht, zingen ontspant. ‘Zingen maakt gelukkig’, schreef onlangs Barber van der Pol. (Querido)

Den Haag is een muziekstad; wie kent niet Anouk of de Golden Earring? Of misschien moet ik zeggen... is nog een muziekstad, want ondanks het feit dat er door bezuinigingen in het aanbod is gesneden en er ook veel is verdwenen, van jazzfestival tot en met het Koorenhuis, is er gelukkig nog heel wat initiatief gebleven en zelfs ook weer bij gekomen. Sommige docenten van het voornoemde Koorenhuis hebben van de nood een deugd gemaakt door bijvoorbeeld samen een alternatief op te zetten of door zzp’er te worden.

Zo ook Annemarie Willems. Zij woont al 39 jaar in Den Haag, vroeger bijna als buur van Cesar Zuiderwijk in de Prinsestraat. Daar geeft ze al dertig jaar zangles, tegenwoordig als Annemarie Willems Producties. Naast het geven van zangles dirigeert ze verscheidene koren en geeft ze workshops. Jaren geleden kwam ik bij Annemarie terecht doordat we samen met een vriendin een shiatsules volgden. Zij ontdekte toen dat mijn ademhaling niet goed was. Daarzijn we aan gaan werken en ik, die dacht echt niet te kunnen zingen, zing nu met plezier in een kerkkoor. Grappig is, dat ook mijn vader in een kerkkoor zong. Eén keer per week ga ik naar Annemarie om een half uur te zingen. Zang­leerlingen klimmen welgemoed drie trappen op naar de zolderverdieping, naar een prettige kamer waar de piano en de muziekstandaard staan.

De les begint. Natuurlijk eerst ‘aarden’, losse knieën, ademen vanuit je flanken, lange nek en  buik los. Dan pas wordt er ingezongen, klank gemaakt. Uitdrukkingen als ‘hang je oren in de piano’ en ‘zet je keel open als een kathedraal’ zijn heel gewoon. Ook de mimiek wordt niet vergeten: niet fronsen, hoor je het verschil? Ogen open, kaak los: ontspannen. Die kaakstand, vooral bij bepaalde tonen, veroorzaakt gapen. Annemarie gaapt dan prettig mee... ze is zeer empathisch.

Als hoogtepunt van de les komen de liederen aan bod. Iedere leerling heeft een eigen, breed repertoire. Annemarie speelt piano, ze zingt soms voor en soms als tweede stem mee. Ik vind het ontzettend knap dat zij van de liederen die ik meebreng de begeleiding direct meespeelt. En zo is een half uur (te) snel om. Het is een belevenis, een ontspanning, maar het geeft ook energie. Zo voelt zo’n zangles. Ik ben reuze blij met deze mogelijkheid zo vlakbij in ons Hofkwartier en ik zou zeggen: probeert u het ook eens!

Bezoek www.annemariewillems.nl

Annelies (links) en Annemarie tijdens de les