het Hofkwartier nr 3 voorjaar 2012 > Oranjeborrel in de Prinsestraat

Oranjeborrel in de Prinsestraat

Op het terras aan de Paleistuin bij Rietje Loman

Oranjeborrel in de Prinsestraat

In 1969 betrok Rietje Loman samen met haar man een mooi ruim apparte­ment in de Prinsestraat. Van buiten zou je niet verwachten dat dit huis zo’n prachtig uitzicht heeft aan de achterzijde. Rietje kijkt uit op het werkpaleis van de koningin en op de Paleistuin met zijn rijke pracht aan bomen en planten.

‘Dat is wel eens een tijdje anders geweest’, vertelt Rietje mij. ‘Dit paleis was zo uit­gewoond door vorige huurders dat besloten werd tot een grote renovatie. Waar vroeger een rozentuin was met uitnodigende bankjes erom heen, stonden zeven jaar lang bouw­keten.’ Het heeft dus even geduurd, maar de oude luister kwam terug. ‘Er zijn zelfs Italiaanse meesters aan te pas gekomen.’

En nadat ook de Paleistuinen zo mooi waren opgeknapt, had Rietje alle reden om deze aangename beleving, dit bijzondere huis met uitzicht, zo af en toe met anderen te delen. Zo kwam ze op het idee van de Oranjeborrel. Al ruim tien jaar stelt zij in april een paar dagen voor Koninginnedag haar huis open voor de bewonersvereniging van het Hofkwartier, waarvan zij zelf bestuurslid is. Helaas heeft haar man dat niet meer mee kunnen maken, hij is op veel te jonge leeftijd overleden.

Desgevraagd noemt Rietje nog een paar redenen om de borrel te organiseren. ‘Natuurlijk in de eerste plaats omdat ik de buurvrouw ben van de koningin. Ik draag haar een warm hart toe. Als de majesteit naar mijn huis kijkt, ziet zij trouwens een oranje achtergevel.

Dat is toeval’, lacht ze, ‘eigenlijk een ongelukje, het had Italiaans rood, een soort terra, moeten zijn, maar het is nu wel een leuke bijkomstigheid en altijd een leuk gespreksonderwerp. En verder heb ik in al die jaren zoveel aardige mensen leren kennen in het Hofkwartier. Ik praat graag en daardoor gaan anderen ook met mij praten.’

Rietje is dol op het Hofkwartier. Toen zij er kwam wonen was het al zo’n leuke buurt. Met zoveel verschillende winkels. Ze zag en ziet ze soms met spijt vertrekken, de neringdoenden. ‘Er waren wel twee groentewinkels in de Prinse­straat. Er was een delicatessenzaak, een viswinkel, een hengelsportwinkel, een speciaalzaak van Verkade en een passementenzaak.

De blindenbibliotheek zat om de hoek en niet te vergeten de modezaak Puck en Hans, voor die tijd heel bijzonder en modern. En er zat ooit ook een mevrouw ‘met één knie bloot’ in de Pieterstraat. De winkel met de treinen van Märklin zat er ook. Leuk is dat die terug is.

Het zijn golfbewegingen’, zegt Rietje. ‘Af en toe goede tijden, dan wat meer leegstand.’ Gelukkig ziet zij nu met al die leuke restaurants en nieuwe winkels weer veel gezelligheid in de straat. Oude tijden her­leven. Niet meer de lange tafels op Koninginne­dag waar de hele buurt aanschoof, maar wel de Oranjeborrel bij Rietje thuis.

Wat begon met zo’n tien bezoekers is uitgegroeid tot een belangrijk evenement voor de bewoners van het Hofkwartier. Het is tegenwoordig met meer dan veertig mensen even inschikken op het terras en in haar mooie woonkamer. Rietje, haar dochter Fleur en sinds kort ook haar kleindochter Feline ontvangen en bedienen de gasten zo hartelijk dat je zonder twijfel elk jaar wil terugkomen. Alle reden om lid te worden van de bewoners­vereniging van het Hofkwartier!

Rietje Loman voor Paleis Noordeinde