het Hofkwartier nr 9 voorjaar 2014 > Liever het Alleluia dan het Russisch volkslied

Liever het Alleluia dan het Russisch volkslied

De soundtrack van de Grote Kerk

Liever het Alleluia dan het Russisch volkslied

Zeker nu het buitenseizoen weer is begonnen, neuriet iedere inwoner van het Hofkwartier ze zonder erbij na te denken mee: de deuntjes die ieder kwartier over ons neerdalen vanuit de toren van de Grote Kerk. Soms zijn het melodieën die je niet verwacht van een carillon: een paar jaar geleden speelde de toren ieder uur het gitaarintro van Radar Love van Golden Earring. Dat moet niet alleen onze buurtgenoot Cesar Zuiderwijk hebben ontroerd, want stadsbeiaardier Gijsbert Kok wordt er nog steeds af en toe op aangesproken. En dat terwijl het zijn voorgangster was, die deze mythische Haagse noten uit het klokkenspel in de torenspits deed schallen.

Traditie
Maar Gijsbert zette de traditie voort. Sinds hij ruim twee jaar geleden aantrad als stadsbeiaardier, programmeerde hij in het uurwerk onder andere stukken van Satie en Gershwin, jazzklassiekers en ook al eens een Frans chanson. In mei 2013 was het tweehonderd jaar geleden dat de componist Richard Wagner werd geboren, dus hoorden we rond die tijd ieder uur een beroemd fragment uit diens opera Tristan und Isolde. Ook Giuseppe Verdi, van oktober 1813, klonk 200 jaar na zijn geboorte ieder uur door de straten van het Hofkwartier.

Op de website van de gemeente Den Haag staat onder Melodieën carillon Haagse Toren altijd vermeld welke vier deuntjes we ieder uur te horen krijgen. Daar kun je bijvoorbeeld zien, mocht je het net als ik niet herkend hebben, dat we op dit moment om kwart voor ieder uur kunnen luisteren naar een stukje van het Kinderen voor kinderen-liedje Ik heb zo waa- waa- waa- waa- waanzinnig gedroomd. Natuurlijk ja, want op 1 januari overleed tekstschrijver Herman Pieter de Boer!

Volkslied
Wat velen, onder wie de journalisten van PowNews, wel herkend hadden, was de eerste regel van het Russisch volkslied. Die schalde sinds het begin van het jaar om kwart over ieder uur over de daken van ons kwartier. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Sotsji, zo licht stadsbeiaardier Gijsbert Kok toe. Alleen toen besloot de Russische president Poetin de Krim te annexeren... Nu is het nogal een klus om de historische speeltrommel uit 1689 (een soort reusachtige speeldoos, zie de foto bij dit artikel) op een andere melodie te programmeren. Maar dankzij wat kleine ingrepen, horen we nu om kwart over het uur helemaal geen Russisch volkslied meer, maar een fragment uit het lied Seek Ye First (Alleluia) van Karen Lafferty. Juist ja.

Overigens bespeelt onze stadsbeiaardier ook iedere maandag, woensdag en vrijdag van twaalf tot één uur zelf het carillon. En komende zomer geven drie beiaardiers een concert dat ze ook persoonlijk toelichten in de Nutstuin: op vrijdagmiddag 18 juli, 25 juli en 1 augustus vanaf 15.30 uur. De laatste twee keer zal er zelfs een samenspel plaatsvinden tussen de torenklokken en musici in de tuin.

www.grotekerkdenhaag.nl

Ieder kwartier een bijzonder deuntje
De historisch speeltrommel uit 1689