het Hofkwartier nr 9 voorjaar 2014 > Met recht een wereldstad van recht en vrede

Met recht een wereldstad van recht en vrede

Met recht een wereldstad van recht en vrede

gastjournalist

Dat Den Haag langzamerhand met recht wereldwijd de Internationale stad van Recht en Vrede wordt genoemd mag, na de succesvolle NSS-conferentie in het World Forum, geen verbazing meer wekken. Maar we mogen niet vergeten dat de goede naam die we nu hebben opgebouwd, niet over een nacht ijs tot stand is gekomen. Achtereenvolgende colleges van burgemeester en wethouders hebben al vanaf begin jaren negentig dit pad op weg naar ‘juridische hoofdstad van de wereld’ ingezet en de afgelopen NSS-conferentie mag als kroon op dat werk worden gezien.

Oplettende lezers vragen zich wellicht af wat zo’n conferentie of titel Legal Capital of the World de gewone Hagenaar nu eigenlijk oplevert. Een terechte vraag, die zich echter gemakkelijk laat beantwoorden. Elke congresganger geeft per dag zo'n € 300 à € 400 uit. Aan hotels, horeca, cadeautjes en vervoer. Dat is uiteraard goed voor de lokale economie en dus goed voor de werkgelegenheid. Bovendien is de naamsbekendheid van Den Haag enorm toegenomen. Ook dat is van belang voor het binnenhalen van toekomstige congressen. Een aardig voorbeeld hiervan is dat een week na de NSS-conferentie de ASIS-conferentie in Den Haag werd gehouden. De organisatoren van deze ook al internationale conferentie voor bedrijven op het gebied van safety en security vertelden mij dat de opkomst met 700 deelnemers nog nooit zo hoog was geweest. En, voegden ze toe, de laatste 200 deelnemers hadden zich pas in de laatste week opgegeven, dus na de NSS-conferentie.

Het organiseren van (grote) congressen is voor Den Haag economisch gesproken van levensbelang. Grote industrieën hebben we niet en juist congresgangers leveren werkgelegenheid op aan de onderkant van de arbeidsmarkt: in de horeca, de schoonmaakbranche en de hotellerie. Maar niet alleen conferenties, ook het internationale vestigingsklimaat is door de NSS-conferentie, en met name door de vlekkeloos verlopen organisatie, met sprongen vooruitgegaan.

Wat dat betreft waren de woorden van president Xi Jiping van China veelzeggend. Hij zei in Noordwijk voor een zaal vol ondernemers dat hij Nederland had uitgekozen om als eerste met een staatsbezoek te vereren, omdat Nederland ‘de deur naar Europa’ is. Dat betekent dat in de komende periode veel Chinese bedrijven die overwegen hun activiteiten naar Europa uit te breiden, zullen beginnen in Nederland en dan vooraleerst in Den Haag. Ook al omdat Den Haag de afgelopen pe­riode heel veel heeft geïnvesteerd in de relatie met China en al veel Chinese bedrijven zich in Den Haag hebben gevestigd. En dat is goed voor de economie van Den Haag en dus goed voor de winkels, hotels en horeca in het Hofkwartier. Na jaren van zaaien moet er nu echt worden geoogst.