Mijn slijpgeraniums van de geest vervelen nooit!
Mijn slijpgeraniums van de geest vervelen nooit!
Dat is precies de vraag die ik heel vaak hoor. Meestal antwoord ik ontwijkend. Geen zin om ziel- en zaligheid met Jan en alleman te delen. Maar ik kan aan u natuurlijk best wat vertellen over het leven achter de gerania.
In het algemeen gesproken, valt het mee. In ieder geval niet tegen. Zeker deze ‘winter’: de gerania vroren niet dood. Een onzer gerania bloeide zelfs spontaan in februari. Bijzonder! Voor die dingen moet je wel oog hebben. Maar dat is nu juist niet zo moeilijk als je toch de hele dag achter die gerania naar buiten zit te koekeloeren.
’s Avonds als het donker is, en in de winter is dat nogal vroeg op de dag, doe je natuurlijk ook nog wel andere dingen dan naar bloeiende gerania kijken. Dan kijk ik wel eens naar de tv. Daar schijn ik vijftig of honderd verschillende zenders te kunnen bekijken. Heel mooi, maar uit mijn keuze voor gerania blijkt al dat ik niet zo van nieuwigheden houd, dus veel meer dan drie of vier zenders hoeft voor mij niet echt. Waar moet ik de tijd vandaan halen om dat ook nog allemaal te kunnen zien? Dus via de tv* houd ik mij op de hoogte van het wereldgebeuren. En dan word ik een beetje heel droef. Dat zal ik u uitleggen.
In de tijd dat ik de lagere school bezocht, kwam de geschiedenis op mij over als een lange worsteling van de mensheid in het algemeen en het Nederlandse volk in het bijzonder. Een worsteling die uiteindelijk resulteerde in een bijna paradijselijke toestand. Dit nadat wij achtereenvolgens de Spanjaarden, de Engelsen, de Fransen en de Duitsers verslagen hadden. Nou, dat was een bijzonder mooie prestatie van onszelf!
Er was alleen iets naars in de buitenwereld. Dat waren die rabiate rode Russen. Gelukkig hadden wij ze in Korea een bloedig lesje geleerd, maar konden we de Hongaarse opstandelingen helaas niet steunen en de bouw van een afgrijselijke muur in Berlijn niet verhinderen. Voor de rest ging het nog steeds goed met ons.
En eigenlijk is het daarna ook steeds beter met ons gegaan. Steeds dichterbij kwam voor mij, en voor velen met mij, de heerlijke tijd achter de gerania. De Muur werd afgebroken, de grenzen gingen open.
In ons stukje van de wereld hebben wij zelfs één munt en kunnen we overal zo doorrijden. Wat fantastisch! En dat zet zich door tot de dag van vandaag: een top met heel veel wereldleiders, bijna in ons eigen Hofkwartier. In ieder geval waren alle hotels hier helemaal volgeboekt met mensen die praten over het dichterbij brengen van de wereldvrede. En praten is altijd beter dan slaan. De Stad van Vrede en Recht was wereldnieuws in de goede zin des woords.
Maar zoals ik al zei: ik kijk tv. En dan zie ik tot mijn verbijstering toch weer Russische soldaten dingen doen die we niet hadden afgesproken. En dan denk ik: ik zit toch niet naar een herhaling te kijken of naar het tv-programma Andere Tijden?
Natuurlijk kan je achter de gerania net doen alsof de rest van de wereld niet bestaat en in je luie stoel genieten van die bloeiende plant in februari. Dat gaat heel lang goed. Maar ook hier, in ons eigen Hofkwartier, besef je in zo’n zachte winter dat er meer is tussen zon en maan dan die ene bloem die in februari bleef staan.
* Maakt u zich geen zorgen: om op de hoogte te blijven lees ik ook nog de slijpsteen van de geest, alsmede enige opiniebladen.