het Hofkwartier nr 10 najaar 2014 > In het hart van Parijs

In het hart van Parijs

In het hart van Parijs

Nu we eenmaal zo fijn Frans bezig zijn in deze krant, is het een idee om even naar buiten te lopen, het quartier in. Dat doen ze bij de Alliance Française namelijk ook graag, en met name om even langs Michel te gaan. Deze Franse bakker op Oude Molstraat 17 verkoopt naast knapperig stokbrood en romige croissants een keur aan zoetigheden waarvan de aanblik alleen al je het water in de mond doet lopen! In de sfeervolle winkel kunt u ook gelijk even uw Franse woordjes oefenen, al dan niet met een verrukkelijk accentje. En weet u van het zien van al dat zoets niet meer wat u wilde bestellen, kies dan eens pain ancient, een ambachtelijk, zeg maar gerust arbeidsintensief zuurdesembrood dat volgens een oud procedé is gemaakt. Zo knapperig lekker!

Er is meer Frans onder de Hofkwartierzon. Het is de Monastic store op nummer 35. Marjolein, vrijwilliger in het Willibrordushuis, richtte samen met de Broeders van Sint Jan een unieke winkel in. Er wordt koffie geschonken en er worden mooie, pure producten verkocht. Zo maken de zusters uit de Franse Alpen het turkooiskleurige keramiek en zijn er Franse potten honingmosterd, honingsnoepjes, honingzeepjes en honingantirimpelcrème. En het perfecte kloosterbiertje? Dat is gewoon Haags, dat maken de broeders namelijk zelf!

Een stukje terug, op nummer 26a, zit een petit café dat bekend staat om de kunsten van de kok, die Franse vingers heeft. Werkelijk, ik overdrijf niet, in het piepkleine restaurantje Le Café serveren ze typische, heerlijke, bijzondere Franse gerechten. Alle klassiekers zijn present, u kunt hier terecht voor een saucissonnetje, oesters of een typische groene salade met spekjes, maar ook voor rilletjes, charcuterie en escargots. Allemaal heerlijk. De hoofdgerechten variëren in het seizoen, maar canette, bavette, steak tartare en lamskoteletten staan altijd op het menu. Uiteraard is het kaasplankje origineel, maar zeker niet standaard. Zelfs de muziekkeuze is hier goed! Le Café is eigenlijk zo'n plek die je voor jezelf moet houden, maar vooruit. Zijn we niet immers allemaal vrienden van het Hofkwartier?

Op weg naar het laatste Franse adresje passeren we nog zo'n lekkere stek: Pastis op nummer 57. Ineens sta je in het hart van Parijs. Een geweldige ambiance en net zulke krappe tafeltjes als die u kent uit Rue Mouffetard. De geroutineerde Frankrijkganger komt hier thuis, dankzij de luidruchtigheid en de ongedwongen sfeer.

 

 

 

Op de menukaart staat een scala aan boerengerechten uit de verschillende Franse streken. Een bouillabaisse, huisgemaakte eendenleverterrine, confit de canard en bavette en een smaakvolle ratatouille, een verrukkelijk kaasplankje met Pineau des Charentes en een kopje koffie... Pastis is een gezellige plek om klassiek te eten, zonder opsmuk. En heeft u een besloten dinertje? Maak dan gebruik van de Pastille, de huiskamer aan de overkant, waar u onder het genot van hetzelfde lekkers genoeglijk onder elkaar kunt zijn.

Misschien hebben we het beste wel voor het laatst bewaard. Om de hoek in de Molenstraat vindt u Chez Nicolle, het winkeltje annex lunchroom van Patrick. Hier vindt u werkelijk het lekkerste dat Frankrijk te bieden heeft. Zo'n drie jaar geleden begon deze Fransman zijn winkel met producten waarvan u het bestaan niet eens kende. Caramels au beurre salé, macarons, madeleines, chocolats, millefeuilles, vacherins, savarins, profiteroles, pastilles de Vichy, anis de Flavigny, nougat en éclairs, terrines en cassoulets aux manchons de canard, rilettes de canard, terrine de Campagne aux cepes, saucisson d' Archeche, terrine de foie de vollaille aux raisins, limonades rosé, citron et fleur d'oranger maar natuurlijk ook verrukkelijke wijnen en… en… enfin: une grande varieté de produits artisanaux de qualité!

U weet niet...? Misschien is dan toch die Franse les iets voor u, de docenten van Alliance Française geven ook privéles bij Chez Nicolle, met als extraatje een proeverijtje. U kunt hier overigens ook verrukkelijk lunchen, had ik dat al verteld? Een Frans rondje in het Haagse quartier, iets om iedere week te doen!