het Hofkwartier nr 10 najaar 2014 > Genot voor het oog

Genot voor het oog

De vier mooiste torentjes

Genot voor het oog

Als je rondwandelt door het Hofkwartier, loont het de moeite om af en toe ook even omhoog te kijken. Je ziet er mooie gevels, bijzondere ornamenten én een aantal prachtige torentjes. De vier mooiste heb ik voor deze krant vastgelegd. Een genot voor het oog!

Maar wat doe je in vredesnaam met zo’n torenkamertje? Veel meer dan een tafeltje en een stoel past er meestal niet in. Een inspirerende plek voor het schrijven van een meesterwerk? De ideale werkruimte voor een amateurmeteoroloog? In ieder geval spreken ze tot de verbeelding, deze kamertjes waar je het alledaagse kunt ontstijgen en je verheven kunt voelen boven het gewirwar van de stad. Fantasie of werkelijkheid? Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat in ieder geval een van deze vier torenkamers op een wel heel bijzondere wijze wordt gebruikt.

Het prachtige pand op de hoek van de Molenstraat en de Prinsestraat, met de conisch gevormde torenkamer op de hoek, lijkt te zijn weggeplukt van de Parijse Boulevard Haussmann. Maar zit er ook een Baudelaire met een kaarsje achter het ronde dakraampje te dichten? Ik heb een aantal keer aangebeld, tevergeefs, en de buren konden me ook niet vertellen wat er in dit torentje gebeurt. Maar er brandt in ieder geval regelmatig licht en er staat een groene plant voor het raam. Studentenhuisvesting, zo weet men mij bij de slijter op de begane grond te vertellen.

Op Prinsestraat 106, het pand waar tot voor kort op de benedenverdieping het Indonesisch restaurant Jimbaran was gevestigd, gaf ook niemand thuis. Maar volgens de buren maakt dit torentje, met een prachtig zinken dak erop, gewoon deel uit van het appartement op de bovenste verdieping. Als de bewoner dit leest, en hij met ons wil delen hoe het torenkamertje is ingericht, wordt hij van harte uitgenodigd contact op te nemen met de redactie.

De statige witte torenkamer aan de Dagelijkse Groenmarkt, nummer 19, biedt een fraai uitzicht over het Hofkwartier. Van binnen is de sfeer er echter totaal anders. Sinds ruim een jaar zit hier de trendy sportschool TrainMore. De torenkamer grenst aan een groepsruimte, dus ja, wat doe je er dan mee? Het kamertje dient als opslagplaats voor matjes, gewichten en yogaballen.

Maar dan het torentje van Noordeinde 23, met dat typische groen-koperen dak. In zijn kledingzaak op de benedenverdieping vertelt de eigenaar trots dat in de torenkamer een grote ronde badkuip is aangelegd. Natuurlijk! Bij kaarslicht in een dampend bad met uitzicht over het hele Noordeinde. Als ik sindsdien voorbijloop of -fiets, kan ik een glimlach niet onderdrukken.

Dagelijkse Groenmarkt 19
Noordeinde 23
Prinsestraat 106
Hoek Molenstraat / Prinsestraat