het Hofkwartier nr 9 voorjaar 2014 > Madeleines, croissants en confits de canard, voor Franse proeverij moet je bij Chez Nicolle zijn

Madeleines, croissants en confits de canard, voor Franse proeverij moet je bij Chez Nicolle zijn

Ambachten deel 9: Delicatessenwinkel

Madeleines, croissants en confits de canard, voor Franse proeverij moet je bij Chez Nicolle zijn

Het Hofkwartier kent vele, vele kleine winkels met heerlijke delicatessen uit verschillende contreien. We kozen voor Frankrijk in de Molenstraat. ‘Welkom bij Chez Nicolle! Het beste dat Frankrijk te bieden heeft in het centrum van Den Haag!’ Deze quote vinden we op de website van Chez Nicolle. En het klopt, blijkt niet alleen bij een bezoek, maar ook uit ervaring.

Vijftien jaar geleden kwam Patrick Nicolle van Straatsburg naar Nederland voor een onderzoeksproject Europees recht bij de Universiteit van Utrecht. Daarna werkte hij gedurende vijftien jaar bij verschillende organisaties, waaronder de Franse ambassade. Toen kwam de ommekeer, tijd om voor zichzelf te beginnen. Een oude droom werd werkelijkheid: goede Franse producten naar Nederland brengen.

Na uitgebreid zoeken bleek het vrijstaande pandje op Molenstraat 5 het meest aantrekkelijke. Het begon met een samenwerking met het Franse bedrijf Artzner. Meer partijen bleken geïnteresseerd en al gauw kon Chez Nicolle tweeënhalf jaar geleden starten met mooie ambachtelijke producten van doorgaans kleine familiebedrijven in Frankrijk. Patrick: ‘Sommige klanten kennen mij nu van de chocolade, ze zeggen dat het hier een echte chocolaterie is. Dat klopt deels ook wel. Ik heb me daarin gespecialiseerd. De eigenaar van een chocolaterie in Leiden maakt zijn producten sinds onze samenwerking geheel volgens Frans recept en die chocolade heb ik sinds een jaar prominent in de winkel staan.’

Zoet en zout
Zoet en zout is het uitgangspunt bij Chez Nicolle. Zo vindt men er croissants, confitures, macarons, madeleines, chocolats... en saucissons, pâtés, rillettes, foies gras en diverse wijnen. En natuurlijk blikken confits de canard, waar menigeen voor omrijdt. ‘Het interessante van deze buurt is de verscheidenheid. Het Hofkwartier trekt zowel de Hagenaars zelf als toeristen. Alle leeftijden en nationaliteiten zie je hier. Of ze nu komen met een kleine of grote portemonnee, ik heb voor elk wat wils’, vertelt Patrick.

We zagen Patrick tweeënhalf jaar geleden starten. Het winkeltje bleek groter dan we dachten. Eerst alleen een toonbank en kasten, toen tafeltjes, een menu en later ook een aankondiging van Franse lessen. Patrick: ‘Ik wil er graag activiteiten bij doen. Mijn Nederlandse klanten vroegen of ik geen Franse les kon organiseren. Ik heb contact gezocht met de Alliance Française en daaruit zijn de cursussen Frans ontstaan. Maar mijn Franse en andere buitenlandse kennissen willen ook graag Nederlands leren en zo zijn er nu ook cursussen Nederlands.’

Proeven
‘Ik wil ook graag de mensen mijn producten laten proeven. Nu serveer ik kleine maaltijden, maar ik ben in gesprek met de gemeente over een wat uitgebreidere vergunning. Ook zoek ik samenwerking met andere partijen om wellicht op een andere locatie proeverijen te houden, bijvoorbeeld in combinatie met theater, beeldende kunst of muziek. Ik deed dat al eens in een galerie op het Noordeinde. Zojuist heb ik een afspraak gemaakt met het Korzo Theater om een aantal avonden voorafgaand aan voorstellingen bij hen een proeverij te organiseren’, vertelt Patrick enthousiast. Het geeft hem mogelijkheden zijn culinaire kwaliteiten te laten zien en zijn werkterrein uit te breiden.

Want van stilzitten houdt hij niet. Chez Nicolle is zeven dagen per week open. Zijn klanten komen inmiddels uit het hele land en ook uit België. Bij Chez Nicolle voel je je meteen welkom, ook als je er niets aanschaft. Zonder praatje met de patron kom je er niet weg en je hebt je even in Frankrijk gewaand. Frankrijk in de Molenstraat.

www.cheznicolle.nl

'Ik geef daarnaast ook met plezier Franse lessen'