het Hofkwartier nr 6 winter 2012 > Twee Egyptenaren altijd op zoek naar Hollandse prenten

Twee Egyptenaren altijd op zoek naar Hollandse prenten

Ambachten deel 6: Prentenkabinetten

Twee Egyptenaren altijd op zoek naar Hollandse prenten

Is het u wel eens opgevallen hoe verlicht de Molenstraat eigenlijk is in de avond en nachtelijke uren? Behalve de ouderwetse straatlantaarns geven de etalages van de winkels en restaurants de straat een intieme aanblik zo in de wintermaanden. En wie goed oplet, ziet regelmatig passanten naar binnen kijken en hoort opmerkingen over wat er nu weer te zien valt. Een van die verleidelijke zaken waar je niet aan voorbij moet gaan is Prentenkabinet Den Haag van Hesham Latif.

Het Hofkwartier kent een aantal prentenzaken. Antiquariaat Pallos & Janos bijvoorbeeld, waar de kenner zijn authentieke oude kaarten koopt. Prentenkabinet Den Haag, tevens lijstenmaker en ook geschikt voor de kleinere beurs, vind je vlak daarnaast. Hesham Latif is sinds 2005 eigenaar van deze veelzijdige winkel, die zeven dagen per week open is. Hij nam de zaak over van Hans Richardson Schilten, een bekend figuur in het Hofwartier. De heer Schilten is nog steeds adviseur.

‘Hij begon in 1985 in de Oude Molstraat en bouwde een grote klantenkring op,’ vertelt Hesham, die vroeger bij hem werkte. Net als zijn leermeester is Hesham  een verzamelaar van prenten en schilderijen. Hij verkoopt oude en nieuwe prenten en gravures van plattegronden, stadsgezichten, landschappen, mensen, dieren en voorwerpen. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij en Khaled Ahmed, een goede vriend die hem helpt, weten te vinden wat je zoekt. Welk onderwerp dan ook.

De oudste afbeeldingen in de winkel, laat hij zien, zijn een prent van Haarlem uit 1570 en een kaart van Nederland uit 1601. ‘Nederland heeft altijd al bekend gestaan om zijn plattegronden. Ik verdiep me hier ook in de geschiedenis van Nederland, een van de aantrekkelijke kanten van dit vak.’ In de loop van de tijd kwam er ook een hele collectie schilderijen in de winkel te hangen.

‘Dat begon zo,’ vertelt Hesham,  ‘mensen vroegen of wij oriëntaalse afbeeldingen hadden en toen ben ik gaan zoeken. Op veilingen, op markten en er bleek van alles te vinden. Al rondstruinend kocht ik ook schilderijen met typisch Hollandse thema’s. Ik koop regelmatig bij het Venduehuis hier in het Hofkwartier, en op de markt in Brussel. Landschappen, molens, bloemen, stadsgezichten, voornamelijk van de afgelopen eeuw. Er is veel belangstelling voor.We hebben een vaste klantenkring, want we hanteren nog steeds hetzelfde uitgangspunt voor deze zaak, die nu al 27 jaar bestaat: een breed aanbod voor een gevarieerd publiek.’

Prentenkabinet Den Haag is ook lijstenmaker. In het tweede deel van de winkel hangen de wanden vol met voorbeelden van lijsten, en niet alleen als decoratie.

‘Hartstikke lieve mensen hier in het Hofkwartier,’ zegt Hesham. ‘Iedereen is welkom bij ons. Voor een kopje koffie en een beetje kletsen. We voeren vaak hele gesprekken over politiek, wetenschap en cultuur, maar ook over hoe lekker mijn vrouw kookt.’ Hesham komt net als zijn vriend Khaled uit Egypte. Hij heeft daar landbouw gestudeerd. Hier in Nederland heeft hij van zijn hobby zijn werk kunnen maken. Die droom is uitgekomen.

Wat hij verder nog wenst, is dat de economie weer aantrekt, maar vooral dat zijn twee kinderen een goede studie zullen doen en werk vinden waar ze gelukkig mee zijn. Maar vooral natuurlijk gezondheid voor zijn familie. En daar horen Khaled en zijn gezin ook bij.

www.prentenkabinetdenhaag.nl

Hesham Latif en Khaled Ahmed in hun Prentenkabinet