het Hofkwartier nr 6 winter 2012 > Bij Boon kom je écht op de koffie

Bij Boon kom je écht op de koffie

Bij Boon kom je écht op de koffie

Toen ik vorig jaar een tijdje in het centrum van Antwerpen woonde, was ik vaak in een van de hippe koffietentjes en ­espressobarretjes te vinden. En het was hier, dat ik echte koffie heb leren waarderen. Echte koffie, dus niet het spul dat je in cupjes of in wattenschijfjes vindt. Nee, in Antwerpen ­nemen ze de tijd om koffie te maken. En dat begint met het branden van de bonen. Je kunt je voorstellen hoe zalig het er de hele dag ruikt.

Het goede nieuws is, dat na Londen en Antwerpen nu ook Den Haag 'in' is voor echte koffie. Er komen steeds meer ­ kleine zaakjes waar je kunt kiezen voor een kop cappuccino of espresso van een bepaalde estate of een single origin. Direct trade dus, direct afgenomen van de boer en daarom nóg 'eer­lijker' dan fair trade. Je kiest voor een boon van een bepaalde plantage of uit een bepaald gebied omdat de smaak je bevalt. Kenners kiezen hun koffie zoals een liefhebber zijn wijn kiest.

Kort nadat ik terug verhuisde naar Den Haag fietste ik door de Prinsestraat en rook een heerlijke geur. Koffie! En daar was Boon, een heuse stadse koffiebranderij midden in mijn eigen Hofkwartier. Boon brandt iedere dag een paar kilo bonen. Met zorg, met liefde kun je wel zeggen. Maar een goeie kop koffie vergt nog meer: het gaat ook om de juiste maling. En om een netjes voorgespoeld filter, de juiste temperatuur van het water, de doorlooptijd, het voorverwarmde kopje en... de hand van de meester.

Bij Boon haal ik regelmatig gemalen koffie, ik hou van hun langzame wijze van branden op een lage temperatuur, wat een lichte smaak geeft. Ze geven er overigens ook workshops ­koffiebranden, loop gerust eens binnen en merk hoe je besmet raakt met het koffievirus. Echt hip is het drinken van slow ­coffee, een koffie die wordt gemaakt door heel langzaam water op koffie in een filter te schenken, een methode die dus eigenlijk 'terug is van nooit weggeweest'.

Ik was in Antwerpen voor het volgen van een minor fotografie. Dankzij de bijzondere koffietentjes in die stad kwam ik terug met een fotoserie vrij werk waarin koffie de hoofdrol speelt. De reeks wordt nog steeds aangevuld met foto's van koffie­barretjes en hun 'barista's', zoals de makers van espresso en cappuccino worden genoemd. Van Londen tot Groningen en van Gent tot Amsterdam weet ik inmiddels de leukste plekken met de lekkerste koffie te vinden. Een van die plekken ligt hier om de hoek. In het Hofkwartier!

www.koffiebranderijboon.nl

Een heuse koffiebranderij in de Prinsestraat