Een krant als een warm broodje
Een krant als een warm broodje
Het zou best eens een kastelein in de troepen van Karel de Stoute kunnen zijn geweest die rond 1423 een herberg begon die hij 'In tgulde hoift' noemde. Want rond die tijd plantte de stoere Hertog van Bourgondië na een zegetocht zijn zwaard in het zand daar waar hij het noordelijke uiteinde van Frankrijk bereikte. Precies op het punt waar het Noordeinde begon en ook exact waar tgulde hoift niet meer weg te denken was. En 't Goude Hooft de pleisterplaats van het Hofkwartier werd, de herberg van Den Haag.
De zandloper van de tijd loopt hier al eeuwen door. Dus zijn en blijven er mooie verhalen te halen. In alle seizoenen, ook in de winter van 2012 in deze krant. In de opgeknapte Haagse Herberg Anno Nu zitten verre achterkleinkinderen buiten op het verwarmde terras aan de warme chocola en de appeltaart.
In wat wij het 't Hooft van het kwartier noemen, heeft honderd jaar geleden Louis Couperus zeker een kopje thee gedronken, tijdens een wandeling met zijn hond. Op weg naar zijn goede vriend Salomon van Leeuwen op het Noordeinde. Om in diens tuin onder een oude beuk te schrijven. De beroemde Haagse schrijver was kind aan huis bij zijn oudste zuster Catharina in de Molenstraat. Daar waar nu het Paleis Hotel is.
Louis Couperus is op 10 juni 1863 geboren en zijn 150ste verjaardag wordt in 2013 overal gevierd. Wij knippen het lint voor zijn jubileum door. En feliciteren natuurlijk mijnheer Han en Mevrouw Ting. Samen hebben ze een Ster van monsieur Michelin veroverd. Met hun verfijnde Oosterse keuken vol Franse smaak in het restaurant in de Prinsestraat.
Hun ster verlicht het Hofkwartier, zoals het Venduehuis het jubileumjaar schitterend afrondde met een topveiling: het schilderij met Jeu de Boules Spelers van Auguste Herbin ging voor 318.500,00 euro van de hand. Over jeu de boules gesproken. In deze krant staat een warm pleidooi voor een 'paradijselijk lusthof' op wandelafstand: Parc de La Haye, een herboren Paleistuin met een theehuis en - inderdaad - een jeu-de-boulesbaan.
We ronden onze vaste wandeling door het Hofkwartier af in de kleinste straatjes. We staan stil bij de sprookjesachtige harmonie die kloosters en 'stadspaleisjes' in de Oude Molstraat al eeuwen met elkaar vormen. En in de Annastraat blijkt sinds kort 'Hoop' te zijn voor jonge aanstormende talenten in een 'creatief warenhuis'.
We verwelkomen ten slotte een nieuwe goede buur, die onlangs op de Plaats is geland: Den Haag Centraal. Al vijf jaar wekelijks een 'échte Haagse krant' voor heel de stad. Ze zijn er voor hun lezers. Net als wij ieder seizoen. Dus gaan we opgewekt de winter door, het nieuwe jaar in. Met de krant als een warm broodje.