Een krant met een internationaal tintje
Een krant met een internationaal tintje
Tramlijn 17 stopt sinds december weer bij de ingang van de Bonneterie aan de Gravenstraat. Na een jaar van werkzaamheden rijdt hij opnieuw iedere dag door het kwartier om de bezoekers en bewoners af te leveren. En juist nu heeft de grande dame, Bonneterie ’s-Gravenhage, aangekondigd dat zij haar monumentale deuren gaat sluiten. De winkel van weleer, met de eigen ateliers, was aan het begin van deze eeuw al verdwenen. En daarmee wellicht de trouwe ‘deftige’ clientèle.
Met het sluiten van de deuren verdwijnt het gebouw gelukkig niet. Winkelarchitect Jacot wist in 1913 de klanten en de opdrachtgever al te behagen met zijn warenhuis en dat is nog steeds zo. Het gebouw verleidt de bezoeker om de Hoogstraat binnen te gaan.
Wendy Hendriksen schetst in het beeldverhaal de historie van deze 14e-eeuwse straat, waar al sinds jaar en dag internationale winkels van allure gevestigd zijn. Het zal dan ook niet lang duren voordat de eerste belangstellenden zich melden bij de eigenaren van het door ons zo geliefde gebouw.
In de tijd dat de warenhuizen opkwamen, verdwenen er bouwblokken met kleine winkeltjes en huizen. Moderne voertuigen eisten ook zo hun tol. In deze krant leest u hoe het oudste hofje van Den Haag uit het Hofkwartier verdween door een uitbreiding van de Prinsestraat. Kleine straatjes tussen de Grote Kerk en de Noordwal maakten plaats voor de nieuwe Torenstraat. Gelukkig kregen we er in 1930 een ruime parkeergarage voor terug.
En natuurlijk wordt er nog steeds gedanst in het kwartier. Korzo viert haar dertigjarig bestaan en blijft ons ook in 2014 verrassen. Een ‘klein eigenwijs forum’, waar volgens de directeur Leo Spreksel overal ter wereld behoefte aan is. De Hofnar kan zich niet meten aan al dit talent, maar waagt zich wel aan de tango met een Haagse Argentijnse.
Deze Haagse is niet de enige met een andere nationaliteit in de buurt. Bij Chez Nicolle in de Molenstraat waan je je even in Frankrijk. Klanten uit het hele land komen er ondermeer voor zijn verrukkelijke chocola. Religieuze zusters en broeders in verschillende landen vullen de schappen van de kloosterwinkel in de Oude Mol. En onze trouwe bewoner en redacteur schrijft van achter de gerania over de wereldpolitiek. Niet verrassend als je denkt aan Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht.
De stad, waar vele nationaliteiten gehuisvest zijn en waar iedere dag weer mensen van buiten onze grenzen aankomen om er kortstondig te werken. Het Hofkwartier is voor hen een aantrekkelijke plek om te verblijven. De hotels rond het Oude Hof lagen dan ook vol tijdens de succesvolle NSS-conferentie in het World Forum. De ondernemers in het kwartier hebben allemaal wel een graantje meegepikt.
Maar de Rus zal de eerste regel van zijn volkslied moeten missen. Het lied schalde over de daken van onze huizen. Maar de beiaardier van de Grote Kerk heeft na de annexatie van de Krim besloten het programma van de speeltrommel direct te wijzigen.