Ook een goed vakantie gehad?
Ook een goed vakantie gehad?
Weemoedig zie ik de zomerzon in de zee zakken. Het warme zand, de koele bries, ik moet weer een hele tijd zonder. Onderwijl doet de zomer nog een laatste poging een goede herinnering achter te laten. Of dat lukt, ik weet het niet. Zo zomers was deze zomer niet.
De gerania geven ook al te kennen dat zij hun langste tijd op aarde wel gehad hebben. Zij zullen de volgende zomerzon vervangen moeten zijn. Waar zou ik anders achter moeten zitten om de wereld te bezien?
En als ik daar dan weer mijn dagelijkse zitting heb, dan denk ik aan alle dingen die ik nog zou moeten doen. Of misschien wel: willen doen… En dan bedoel ik niet dat ik nog naar de slager moet, of nog moet kiezen naar welke bakker in de buurt ik vandaag zal gaan.
Nee, zo achter de gerania denk ik aan de grote plannen voor over een hele tijd, plannenmakerij over: waar wil ik wonen over vijf jaar? Zou ik dan ook nog diezelfde bezigheden willen hebben? Kijk ik dan nog steeds tegen die gerania aan? Of toch liever tegen een fraaie zuidelijke oleander?
Ik kom daarop omdat ik als oud-onderwijsmens (twee betekenissen) altijd gewend ben geweest de zomerperiode te gebruiken voor het maken van nieuwe plannen. Moeten er excursies bij, of juist af? Kan ik die eeuwige passaten en moessons nu eens op een manier uitleggen zodat iedereen het begrijpt? Is die film van die vulkaan in Mexico nog te huur? Nee, niet de Popocatepetl, maar die andere, die bedoel ik.
Is er nog iets te maken van het begrijpelijk maken van de ruimtelijke ordening in ons land? Dat waren van die vragen waar ik vroeger mee zat. Vragen waarop ik in de zomer een antwoord vond. Met die antwoorden ging ik dan in het nieuwe schooljaar weer fris aan de slag.
Mijn idee is, dat eigenlijk iedereen na de zomervakantie weer fris aan de slag gaat. In ieder geval is men veel meer uitgerust na de zomervakantie dan na een kerstperiode. Een kerstperiode, die natuurlijk altijd wel gezellig is, maar waar je door het eten, drinken en beoefenen van sociale bezigheden, toch nooit echt uitgerust van raakt.
Neem bijvoorbeeld deze krant, begonnen in september 2011, dus ook voor het Hofkwartier is nu het nieuwe levensjaar begonnen. De Tweede Kamer begint het nieuwe parle- mentaire jaar op de derde dinsdag in september. In alle zuidelijke landen begint het nieuwe schooljaar onveranderlijk op 1 september. Het zal niet moeilijk zijn deze voorbeelden nog met vele aan te vullen, bijvoorbeeld: de gemeente begint met die vermaledijde garage op 1 oktober!
Dus pleit ik er voor het nieuwe jaar gewoon per 1 september te laten beginnen. Dan wordt de conversatie na de vakantie dus iets als: ‘Goede vakantie gehad? En voor je aan de slag gaat, wens ik je een gelukkig Nieuwjaar’.
Ik wens alle lezers een gelukkige herfst, winter, lente en een inspirerende zomer!