het Hofkwartier nr 5 najaar 2012 > Mooie kiem gesmoord

Mooie kiem gesmoord

Mooie kiem gesmoord

gastjournalist

Je zou zeggen dat Den Haag de debatstad bij uitstek is. Dat dachten wij vroeger tenminste van wel. Met een paar vrienden hebben we daarom de stichting DeBatterij opgericht. Een debatcentrum waar over alles en nog wat gediscussieerd kon worden en waar we ook nog geld aan zouden verdienen. We hadden een ondernemersplan waarbij we debatten in opdracht van anderen zouden organiseren. Met de opbrengsten zouden we eigen debatten beleggen die volgens ons belangrijk waren voor de stad, het land en de wereld. Onze zogenoemde ideologische debatten.

We wilden graag een eigen debatzaal. Na lang zoeken viel ons oog op de oude brandweerkazerne in de Prinsestraat. Het poortgebouw, met achterliggende garage voor de brandweerauto’s, stond al jaren te verpauperen en werd door buurt­bewoners gebruikt als (goedkope) parkeerplaats. De stichting DeBatterij sloot een ingenieuze, ingewikkelde maar prachtige deal waarbij de gemeente Den Haag en het bedrijf Ontwerpwerk betrokken waren.

De deal was even simpel als briljant. Wij kochten voor een redelijk bedrag het volledige gebouw en verkochten dat dezelfde dag nog door aan Ontwerpwerk onder voorwaarde dat het poortgebouw zou worden gebruikt als kantoor en bedrijfsruimte voor Ontwerpwerk en de oude, achterliggende garage geschikt gemaakt zou worden als debatzaal. Een ‘abc’tje’ zoals dat in de vaktermen van de onroerendgoedjongens heet.

Het werd een groot succes. De jongens van Ontwerpwerk – hoe kon het ook anders – ontwierpen een prachtige debatzaal die wij voor een schappelijke prijs konden huren. Iedereen blij. Ontwerpwerk had een fraai kantoor, DeBatterij een zaal en de stad en het Hofkwartier waren van een rotte kies in het straatbeeld af. Niets stond ons in de weg om flink aan het debatteren te slaan.

Dat viel toch al snel wat tegen. Den Haag bleek toch niet zo’n debatstad als we van tevoren hadden gedacht. En het exploiteren van een eigen zaal bleek ook ingewikkelder. Met veel spijt werd na een paar jaar besloten er een punt achter te zetten. Een mooi initiatief in de kiem gesmoord, en DeBatterij ging ter ziele.

Maar gelukkig zijn er toch ook winnaars uit dit avontuur overgebleven. De debatzaal werd omgedoopt tot de Idazaal en is voor iedereen te huur voor festiviteiten en vergaderingen. Ontwerpwerk floreert nog steeds en brengt levendigheid in de Prinsestraat. Dat is goed voor het aanzien van het Hofkwartier, goed voor de werkgelegenheid en dus goed voor stad.

En debatteren? Dat kan nog steeds. Ook in het Hofkwartier.

Maar dan wel voornamelijk in de kroeg.