'Het is heerlijk jong te zijn! Er is niets anders!'
'Het is heerlijk jong te zijn! Er is niets anders!'
Het Louis Couperus Genootschap heeft het jaar 2013 uitgeroepen tot Louis Couperus Jubileumjaar. En heeft daarmee het startsein gegeven voor een waaier van evenementen rond de grote Haagse schrijver (10 juni 1863 - 16 juli 1923). Niet alleen in zijn geboortestad, maar door het hele land zijn er speciale theatervoorstellingen, exposities, muziek, lezingen, boeken en films.
Begrijpelijk roert het Louis Couperus Museum zich als eerste. Vanaf juni 2013 biedt het museum aan de Javastraat een culturele dwarsdoorsnede van het jaar 1913, het jaar waarin Louis Couperus zijn vijftigste verjaardag vierde. Maar eerst is er aandacht voor de het allereerste begin van het leven van Couperus, met de tentoonstelling 'Toen ik een kleine jongen was…'
De expositie over de prille jeugd van Louis Couperus in het Den Haag van rond 1863 is onlangs geopend door acteur Thom Hoffman, die dit jaar furore maakt als Henri van der Welcke in de toneelbewerking van De boeken der kleine zielen. De prachtige kleine tentoonstelling is door Couperuskenner Frans van der Linden samengesteld en is het hele jaar te zien. De expositie belicht de volgende drie aspecten:
Den Haag in de jaren zestig van de 19de eeuw
Wat gebeurde er in Den Haag in deze periode? En wat speelde er binnen de familie Couperus? Vanaf 1860 werden het Willemspark en de Archipelbuurt aangelegd, de wijken waar de familie woonde en waar Couperus zoveel personages uit zijn boeken liet ronddwalen. Zijn oom George Couperus was nauw betrokken bij de oprichting van het monument op Plein 1813. Een portret van hem, uit privébezit, alsmede een maquette van dit monument zullen op de tentoonstelling te zien zijn.
De achtergrond van de familie
Louis Couperus kwam uit een illustere familie. Aan alle kanten werd hij omringd door hoge ambtenaren uit het ‘BB’, het Binnenlands Bestuur, dat wilde zeggen: het koloniale bewind van Nederlands-Indië. Zijn grootvader van moeders kant, Johan Cornelis Reijnst (1798-1871), was zelfs plaatsvervangend gouverneur-generaal van de kolonie geweest. Op de tentoonstelling maken we kennis met deze mensen, hoe ze eruit zagen, en waar ze woonden.
Papa Couperus
Het museum zet ook voor het eerst Couperus’ vader, John Ricus Couperus (1816-1902), in de schijnwerpers. In 1863 was hij inmiddels gepensioneerd raadsheer van het Hooggerechtshof en lid van het Hoog Militair Gerechtshof van Nederlands-Indië. Hij was een muzisch man, die zijn jongste zoontje Louis op een speelse wijze Latijn en Engels leerde. John Ricus componeerde ook graag, ter gelegenheid van een verjaardag, of simpelweg als de griep rondwaarde. Zo zijn er onder andere een Rêverie d’un Grandpère en een Influenza Walse van zijn hand bewaard gebleven.
Het museum probeert een concertje te organiseren met composities van ‘papa’ Couperus. En door alles heen wandelt de jonge Louis Couperus zelf. 'Het is heerlijk jong te zijn! Er is niets anders!' zal hij later schrijven.
De tentoonstelling is te zien tot en met 2 juni 2013. Meer informatie op de website van het museum: www.couperusmuseum.nl.