het Hofkwartier nr 1 najaar 2011 > Bom op z'n elfendertigste

Bom op z'n elfendertigste

Op stap met de Nachburgemeisteâhr

Bom op z'n elfendertigste

De een noemt het Hofkwartier het Montmartre van Den Haag, de ander geeft de voorkeur aan het Londense Soho en een derde refereert aan Neal’s Yard uit diezelfde stad. Maar zeg nou zelf, waarom zou je vergelijken?

Wanneer je het Hofkwartier gaat verkennen, hebben we een tip. Doe het op z’n elfendertigst. Slenter langs de oude gevels, werp af en toe een blik op een etalage en stop even voor een Haags bakkie.

En vergeet ook niet regelmatig naar boven te kijken! Niet omdat de meeuwen nou zo bijzonder zijn; het zijn de versierde daklijsten, de eeuwenoude opschriften, kleine dakkapelletjes, de gebeeldhouwde balustrades en al die kleine historische elementen die een wandeling zo de moeite waard maken.

Wil je nu meer weten over al deze details, of wil je horen wie er ooit achter al die gevels hebben gewoond, boek dan een wandeling bij een van de gidsen van het Gilde, bij de VVV of bij de enige echte nachburgemeisteâhr van Den Haag.

René Bom, gepassioneerd Hagenees, stadsgids en muziekliefhebber, is de presentator van vele muziekfesti- vals: Parkpop (al 31 jaar medewerker van dit event!), Kaderock, Life i Live, The Hague Jazz en het Zeehelden- festival. Daarnaast werkt hij mee aan festivals op de Grote Markt en in het Paard van Troje.

Een wandelende encyclopedie tijdens het begeleiden van vele fiets- en wandeltourtjes, maar ook buiten zijn werk om niet om een praatje verlegen, dat is Bom. Wie weet er nou meer van de verstopte schuilkerk en het oude stadhuis, van de snijzaal en het oude paleis? En wie weet er beter dan de Nachburgemeisteâhr waar het feest is of waar de Haagse celebrities wonen!

Zijn markante verschijning gaat vergezeld van een goed doorrookte stem. Vind je dat hij een typisch accent heeft? Dan vergis je je. Bom spreekt zijn Haags accentloos. Al in 1700 had Den Haag een eigen woordenboek, door de eeuwen heen zijn er tientallen Hagenaars beroemd door geworden. Wie kent Van Kooten & De Bie, Harry Jekkers, Sjaak Bral en Haagse Harry nou niet?

Inmiddels zul je begrijpen dat je Hofkwartierwandeling niet onopge- merkt zal gaan verlopen, op iedere hoek van de straat wordt er veel­vuldig over en weer ge-gedagt en ge-hallo’t. Wandel met Bom en je hoort alle ins en outs over het Hofkwartier. Je hebt het pas gezien, als je met Bom op stap bent geweest.

Wandelen en fietsen:

De Nachburgemeisteâhr vertelt