het Hofkwartier nr 1 najaar 2011 > Een krant om mee onder je arm te lopen

Een krant om mee onder je arm te lopen

Een krant om mee onder je arm te lopen

Feest in het Hofkwartier: Ingrid en Jasper IJzenbrandt gaven elkaar op 2 september 2011 het jawoord in het Oude Stadhuis

Op een mooie zomerdag kun je al jaren op twee vertrouwde plekken een ijsje eten. Bij het ijscokarretje voor Paleis Noordeinde en bij Florencia aan de Torenstraat.

Zo ongeveer daartussen liggen de straatjes van het Hofkwartier bij elkaar. Als een van de oudste buurten van het land, omgrensd door het Binnenhof, Paleis Noordeinde, de Raad van State en de Grote Kerk. Een kwartier van Hagenaars en Hagenezen, maar ook woon- en werkplaats van mensen uit de hele wereld. Sinds de middeleeuwen tot op de dag van vandaag. Vroeger waren het de buurtomroepers, die uit de eerste hand het laatste nieuws rondbrachten en nu hebben we allemaal een mobieltje voor onze laatste nieuwtjes.

Maar een echte eigen krant, voor iedereen in de buurt, die was er niet. En die krant is er nu, vanaf vandaag, gratis en voor niets voor het hele kwartier, gemaakt door bewoners en ondernemers. De krant verschijnt vier keer per jaar, met een waaier aan informatie over onszelf, over onze geschiedenis en onze straat, over onze huizen en winkels, onze kerken en kloosters, onze dagelijkse zorgen en onze genoegens. Ons wel en wee heet dat als vanouds. Verhalen over de toekomst en het verleden, over jonge creatieve ondernemers en verdwijnende ambachten.

Over veelbelovende plannen en treurigmakende leegstand. Over grote en kleine mensen en dingen. Een krant als een papieren spiegel van wie wij zijn, waar we vandaan komen, wat we doen en laten in deze kleine wereld in de stad. De krant is er natuurlijk ook voor iedereen die van buiten komt en verbaasd rondloopt over zoveel prachtige oude gevels, zoveel terrasjes en leuke, mooie winkels en kappers en kleermakers en edelsmeden en juweliers, slagers en bakkers en kroegen en restaurants.

Dat verwacht je toch niet, hoor je dan. Of: wist jij dat het Hofkwartier zo gezellig is? Maar steeds meer hoor je ook: ga je mee naar de Oude Mol. Of naar de Paap of naar Korzo. En: morgen gaan we winkelen in de Molen­straat en de Prinse­straat. Of op zoek naar oude prenten en bijzondere sieraden. Of gewoon ouder­wets een terrasje pakken. Een eigen krant hoort daarbij.

Een krant om mee onder je arm te lopen. Wij hebben de eerste met plezier gemaakt.