het Hofkwartier nr 1 najaar 2011 > Het geheim van Horas

Het geheim van Horas

Van Prinse & Co

Het geheim van Horas

Op een zonnige zaterdagmiddag lopen we, incognito, binnen bij Van Prinse & Co, een van de nieuwere eetgelegenheden in ons kwartier van de compagnons Horas Simanullang en Wanda Wattendorf. De locatie, pal tegenover de entree van de Paleistuin en met uitzicht op de Toussaintkade, is subliem te noemen. Is het daarom zo lekker druk in de zaak, of komt het door de aantrekkelijke kaart vol huisgemaakte lekkernijen?

We kiezen voor een plekje aan het raam. Een van de leukste dingen die je tijdens een lunch kunt doen is immers naar de slenterende, gehaaste of winkelende voorbijgangers kijken. En zo voorkomen we tevens dat we al te veel opvallen met ons gegiechel. We zitten hier namelijk met een opdracht, we hebben een missie. Terwijl we wachten op de warme sandwich met geitenkaas en een exemplaar met oude kaas en mosterd, trachten we Horas, de eigenaar, een van zijn meest favoriete recepten te ontfutselen.

Onze sandwiches zijn ongekunsteld smakelijk, andere lunchgangers smullen van goedgevulde salades, pittige kip, een verse croissant of een aangename omelet. Horas draalt. We horen hem bijna denken: ‘Mijn meest favoriete recept. En dat komt dan zo maar in de krant?’ Hij loopt wel driemaal de keuken in. Dan keert hij terug en roept met een grote glimlach: ‘Citroenmeringuetaart! Dat is een recept waar ik trots op ben, ik maak het graag en zelfs als ik op reis ben, sta ik in een wildvreemde keuken deze taart te bakken! Laat me de ingrediënten voor je opschrijven!’

Voor het deeg:
200 gram bloem, 100 gram suiker, 80 gram boter, 1 ei

Voor de vulling:
100 gram boter, 3 eieren, 150 gram suiker, rasp van twee geboende citroenen, sap van een halve citroen

Methode:
Koude boter door de bloem snijden en samen met het ei snel tot een compacte massa kneden, stevig in plastic folie rollen en 1 uur in de koelkast laten rusten, echt doen hoor... Onderwijl de vulling maken: eerst de eieren rustig met de boter mengen, dan langzaam suiker toevoegen. Zodra dat echt heel goed gemengd is de citroenrasp en het sap erdoor mengen.

Deeg uit de koelkast nemen en even wachten tot het hanteerbaar is geworden. (Let op: nu de oven op 180 graden voorverwarmen!) Rol het deeg uit in een platte ronde vorm van 26 cm, de vorm eerst lichtjes invetten of bakpapier gebruiken. Maak van het deeg ook een klein opstaand randje, anders loopt de vulling er straks uit! De vulling in het deeg in de vorm gieten en ongeveer 30-40 minuten in de oven zetten. Indicatie van Horas: ‘Tottie mooi bruin is.’

Nu kun je de taart opleuken en súper lekker maken met de meringue:

Nodig:
3 eiwitten met een paar eetlepels suiker net zo lang mixen tot de massa zo dik is, dat je de schaal omgekeerd kunt houden zonder dat de massa de schaal uitloopt. Acht minuten mixen is wel het minimum! Smeer de meringue dan op de taart en garneer met wat citroenrasp. ‘Ook lekker met een bollie ijs’, volgens Horas!

Voor ons is het hoog tijd om op te stappen en snel dit recept te gaan uitproberen. We hebben nog een laatste vraag: ‘Waar stuur je ons heen, Horas? Bij welke collega-restauranteigenaar zullen we de volgende keer gaan ‘eten’?’ Horas glimlacht weer, neemt tijd om even na te denken en geeft dan pas antwoord. In de volgende Hofkwartierkrant leest u waar wij van de redactie zijn geweest en welk recept we voor u hebben weten te bemachtigen!

Eet- en borrelgelegenheid Van Prinse & Co
Prinsestraat 134, 2513 CH Den Haag, dagelijks geopend.
www.vanprinseco.nl

Bij Van Prinse & Co
Horas Simanullang en Wanda Wattendorf