het Hofkwartier nr 1 najaar 2011 > Te voet door de Prinsestraat

Te voet door de Prinsestraat

Te voet door de Prinsestraat

Prachtig gebouw van Berlage nog steeds halfleeg

Als het maar even kan, is het natuurlijk het aardigst het oude centrum van Den Haag wandelend te verkennen.

Zwervend door de stad, Korte en Lange Voorhout, Korte en Lange Poten, Heulstraat, Molenstraat. Op een of andere manier kom je dan vanzelf in de Prinsestraat. Verwonderd kijk je om je heen: een straat zoals je bijna nergens meer tegenkomt, met unieke winkels, restaurants en kappers, met namen die je ook al bijna nergens anders ziet.

Niet alleen allemaal aparte zaken, ook de gebouwen zijn allemaal verschillend. Oud? Dat is maar betrekkelijk, het gedeelte van de Prinsestraat tussen de Molenstraat en het Kerkplein is pas ontstaan in 1886. Dus dit jaar precies 125 jaar geleden. Het was een van de laatste uitbreidingen van Den Haag binnen de singels. Vanaf dat moment zou de stad zich enerzijds uitbreiden richting Schilderswijk, anderzijds richting Scheveningen. De groei van de bevolking tot boven de 200.000 inwoners noopte daartoe.

Sindsdien is er veel veranderd. Bovendien is in de afgelopen dertig jaar het besef gegroeid dat het niet alleen het belang is van bewoners, dat een stad levendig is. Wonen, werken, winkelen en recreëren moeten goed samengaan. Dat besef van een levendige stad is bij uitstek ook zichtbaar in het Hofkwartier en zeker in de Prinsestraat. Die levendigheid kan iedereen ervaren die hier een wandeling maakt.

Steeds weer blijkt de bestemming van de gebouwen veranderd. Begin bij het begin: op nummer 1 bevindt zich nu de kantoorboekhandel Berlage. Genoemd naar de architect van het gebouw, inderdaad: H.P. Berlage, die ook de beurs in Amsterdam en het Gemeentemuseum Den Haag heeft ontworpen. Dit gebouw is gebouwd voor een verzekeringsmaatschappij, later was er ook het Gewest ’s Gravenhage gehuisvest. Helaas staat het gebouw nu grotendeels leeg.

Of Prinsestraat 37, de brandweerkazerne, tot 1969 als zodanig in gebruik. Vandaag de dag is het complex in gebruik bij Ontwerpwerk, een bureau dat naast het ontwerpen van huisstijlen, logo’s en websites ook de achterin gelegen Idazaal (ingang eigenlijk aan de Juffrouw Idastraat) heeft gerenoveerd. Deze ruimte kan nu gehuurd worden voor allerlei activiteiten, zoals debatten, workshops en vergaderingen. Over verandering gesproken: deze zaal is vroeger schuilkerk geweest en was daarna, van 1771 tot 1831, in gebruik als snijzaal voor de chirurgijnopleiding.

Tegenover de oude brandweerkazerne vinden we Prinsestraat 42, het geheel vernieuwde Korzotheater, in ons land een leidinggevend productiehuis voor moderne dans. Een aantal jaren terug was hier de bioscoop Corso gevestigd. En wat dacht u van de Gemeentelijke Apotheek, Prinsestraat 57, waar thans een ruim gesorteerde drankhandel gevestigd is?

Net om de hoek van de Prinsestraat, in de Nobelstraat, vindt u het oudste veilinggebouw van ons land: Venduehuis der Notarissen. Al bijna twee eeuwen worden daar veilingen gehouden.

Het is niet alleen maar verandering wat de klok slaat in het oude Hofkwartier. Zo kapt kapper Nizam al meer dan zeventig jaar bewoners en bezoekers van allerlei pluimage. Natuurlijk is er inmiddels wel van eigenaar gewisseld, het prachtige bijna antieke houten interieur is gebleven.

Een als u nu even genoeg gewandeld heeft: om u heen zijn voldoende eet- en drinkgelegenheden om de inwendige mens te versterken en de voeten rust te gunnen. Wij hopen u te ontmoeten.