het Hofkwartier nr 10 najaar 2014 > Berlage en de Alliance Française

Berlage en de Alliance Française

Berlage en de Alliance Française

Het Berlagepand aan het Kerkplein, waarover u elders in deze krant leest, was maar liefst zeven jaar lang verlaten. Donker en leeg stond het gebouw te wachten op nieuwe bewoners, terwijl de zon onbarmhartig scheen, regen de muren geselde en sneeuw zijn vensters voor een deel verstopte. Tot er zich begin 2014 een huurder aandiende. Wat heet: drie huurders! Het pand kwam piepend en krakend tot leven en slaakte toen een hartverwarmende zucht: welkom, iedereen!

Het gebouw in de rationalistische stijl heeft een magnifiek versierde entree en een evenzo indrukwekkend trappenhuis dat doet denken aan een kruising tussen een kasteel en Moorse architectuur. Onlangs is  ̶  het karwei heeft twee jaar geduurd – het enorme glas-in-loodlegraam gerestaureerd en we kunnen u vertellen dat het de moeite waard was. De zandstenen sculpturen die zowel aan de buiten- als de binnenkant van het pand te vinden zijn, zijn nog net zo levendig als 209 jaar geleden. De bestbewaarde geheimen vindt u echter binnen: de commissarissenkamer met goudleer- behang, door Berlage ontworpen metalen lamellen voor de radiatoren en de originele vergadertafel met stoelen.

De derde verdieping van het pand is nog te huur. Bewoners komen we tegen op de tweede verdieping, die zich geheel rond de trap slingert. Hier vindt u de praktijk voor conflictbemiddeling Coco Mediation. Deze manier van geschiloplossing is in opkomst, zelfs de rechtbanken verwijzen naar de mediator. Het zijn met name echtscheidingskwesties en zakelijke geschillen die worden opgelost in de prachtige hoge kamer met uitzicht op het plein tussen het oude stadhuis en de Grote of St. Jacobskerk.

Ook op de tweede verdieping, maar dan aan de gehele lange zijde aan de Prinsestraat plus de kant van de Driehoekjes, zijn de lokalen van het Kronenburgh MEAO-college geves- tigd. Deze erkende instelling voor kwalitatief hoogwaardig particulier onderwijs verzorgt opleidingen in de richtingen financieel, economisch en juridisch, het bank- en verzekerings- wezen en international business. De visie van Kronenburgh is gestoeld op het ‘Think - Act - Grow’-principe, wat inhoudt dat er wordt gewerkt met colleges, werkcolleges en practica. Kronenburgh leidt mensen op tot pure professionals.

 

 

Op de eerste verdieping huist de Alliance Française. Deze wereld- beroemde non-profitorganisatie heeft als missie de Franse taal en cultuur te bevorderen. De vereniging werd al in 1883 in Parijs opgericht, en in 1888 opende de eerste Nederlandse vestiging haar deuren. In eerste instantie waren de activiteiten van de Alliance Française beperkt tot het organiseren van culturele evenementen, maar vanaf 1950 ontstond er een toenemende behoefte aan Franse lessen. De organisatie speelde hierop in en ontwikkelde een educatief talenprogramma.

Het bijzondere van de Alliance Française is dat zij een scala aan lessen biedt. Voor zowel de beginneling die nog nooit ‘croissant’ heeft gezegd, als voor de ambitieuze gevorderde student zijn er leuke, op het dagelijks leven gerichte lessen. Daarnaast zijn er allerlei speciale cursussen, zoals gesprekken over literatuur, recht, beschaving en cultuur, maar ook zakelijk Frans, Frans voor kinderen, Frans voor de vakantie, kooklessen en ‘à la carte’-cursussen, alles volledig afgestemd op de deelnemers. De Alliance Française geeft bovendien cursussen Nederlands voor Franstaligen. Het culturele programma, bedoeld voor leden, studenten en iedereen die geïnteresseerd is, vindt ook gretig aftrek. De lezingen over literatuur en reizen, discussies over actuele onderwerpen, films, theater en tentoonstellingen zijn altijd actueel. De Alliance organiseert jaarlijks ook een studentenreis naar Frankrijk.

De taalcursussen starten op meerdere momenten per jaar, en leuk om te weten is dat, als u nu start, u voor de zomer van 2015 niet alleen een behoorlijk, maar zelfs een uitgebreid mondje Frans spreekt!

 

 

 

Gebouw van Berlage, ontworpen als hoofdkantoor Verzekeringsmaatschappij de Nederlanden 1845
Indrukwekkend trappenhuis en lichthof
Uitzonderlijk beeldhouwwerk van Lambertus Zijl